|
 |
System ostrzeżeń etap I - testy
|
 |
  |
Strona 5 z 11 Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 Następny |
Karbulot Chief O'Brien
 ::: 33327 :::
STEAM_0:1:204232
|
W moich czasach to sie mowilo na to analfabetyzm. czasy tez byly inne, dzieci i mlodziecz czytala wiecej ksiazek. A czytanie ksiazek znakomicie wyrabia ortografie i stylistyke. Teraz sa inne czasy, rzadza komputery, filmy video, dzieciaki biora narkotyki. Nie czyta sie juz ksiazek, wiec jakos trzeba na cos zwalic swoj analfabetyzm ubierajac go w plaszczyk "dyslekcji".
Napisalbym ZAL.
............................................ Sob Lut 11, 2006 12:38 am
|
|

|
dEx
 ::: 5659 :::
Zbanowany |
Ja na szczęście nie zwykłem popełniać błędów ortograficznych, stylistycznych, czy też gramatycznych. Cóż, jestem po prostu "zboczony" na tym punkcie. Za dużo w życiu napisałem tekstów (także takich, za które brałem pieniądze), żeby wykładać się na logicznych i zarazem prostych zasadach polskiej pisowni. A na mniej logicznych (tzw. wyjątkach) też się nie wykładam, bo mam w domu słownik ortograficzny (bo MS Word ssie ). I proponuję wszystkim, którzy uznają się za dyslektyków korzystanie właśnie z takich słowników - to nie boli - kosztuje trochę czasu, ale czas spędzony na nauce poprawnego pisania nigdy nie jest stracony.
............................................ Sob Lut 11, 2006 12:49 am
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
 ::: 33327 :::
STEAM_0:1:204232
|
Dokladnie. Wiecej ksiazek czytajcie. Mniej CS-a, mniej lazenia za dupami, mniej telewizji. Gwarantuje wam, ze jak przeczytacie przynajmniej jedna ksiazke tygodniowo, to "symptomy dyslekcji" po jakims czasie u was ustapia. A jak sobie wyobrazacie zycie w przyszlosci, jak dorosniecie? Jestescie w "chlonnym wiedzy wieku". Jak teraz tego nie opanujecie, nie opanujecie juz nigdy. Myslicie, ze jak bedziecie po 8 godzin pukac w CS-a to zarobicie tym na chlebek? Jak pojdziecie do biura, to pracodawce nie bedzie interesowalo, ile to fragow w CS-a potraficie napukac na jednej mapie. A z dyslekcja to wam zostanie tylko chyba kopanie rowow.
............................................ Sob Lut 11, 2006 1:00 am
|
|

|
Mider Zasadzka
 ::: 4151 :::
STEAM_0:0:1039742
|
Boś ty Dex prawdziwego dyslektyka na oczy nie widział.
Tobie Karbi też się wydaje.
Średnio miesięcznie czytam 4-5 książek, napisałem do kupy jakieś 100 może więcej artykułów do różnych czasopism, ale dalej robię błędy ortograficzne.
Ot kłopot w tym, że dla mnie część pisowni to poprostu rególarne wklepanie na pamięć, bo ja nie słyszę różnicy między wziął a osioł. Te dwa wyrazy mają taką samą końcówkę (oczywiście dla mnie).
Stylistykę zazwyczaj poprawiam w drugim przelocie, bo tak wygodniej, ale ortografię dawno już olałem i nie jest mi z tego powodu przykro
Ortografią na stałe zajmuje się u mnie Word
A i jeszcze coś. Z mojego zawodowego doświadczenia wynika, że najlepsi programiści mają problemy z ortografią 
............................................ Sob Lut 11, 2006 1:49 am
|
|

|
markooff [Unimatrix|sq] ZajceW
 ::: 6013 :::
STEAM_0:1:8071246
|
TAk , bo maja tzw. syndrom uszkodzenia prawej polkuli mozgowej
Podobnie jest z rozpoznawaniem kolorow i nazw kwiatkow
Pozdrawiam
............................................ Sob Lut 11, 2006 2:06 am
|
|

|
dEx
Zbanowany |
Mider napisał: |
Boś ty Dex prawdziwego dyslektyka na oczy nie widział.
|
Miderku, jesteś usprawiedliwiony. Znam Cię, wiem jak potrafisz pisać i rzeczywiście w Twoim przypadku jest to (żeby użyć odpowiedniego słowa) wada, upośledzenie, skłonność, choroba. Rzecz w tym, że takich ludzi jak Ty jest w rzeczywistości niewielu - cała reszta z jaką można się spotkać czytając to forum, czy każde inne, a także "szanowane" serwisy internetowe to po prostu niedouczeni ignoranci, którzy zasłaniają się papierkami i myślą, że dzięki temu mają usprawiedliwienie do końca życia. Mają niewiele w głowach, ale co tam, mają przecież papier. Ja będąc w wieku szkolnym popełniałem liczne błędy ortograficzne, gramatyczne, o interpunkcyjnych i stylistycznych nie wspomnę. Do tej pory, gdy zaglądam do zeszytów z podstawówki, to wierzyć mi się nie chcę, że robiłem tak kardynalne błędy. Ale cóż, lata minęły, mam za sobą sporo lektur (nie tylko tych obowiązkowych w szkołach), a przede wszystkim zdobyłem sporo doświadczenia pisząc komercyjne (ale nie tylko) teksty. Owszem, co innego pisać na luzie, co innego za pieniądze (i to czasem naprawdę konkretne), ale doświadczenie i wiedza pozostają i nawet patologiczne wypaczenia ojczystego języka, jakie spotykam na codzień czytając na przykład nasze forum już tego nie są w stanie zmienić. Co innego, że wzrok i tak od tego boli i człowiek ubolewa, że przebywa wśród - w zdecydowanej większości - nieuków. A prawda jest taka, że ludzie dzielą się na dwa typy: samouków i nieuków. Dobrze jest mieć odpowiednich nauczycieli (takich - jak to się mówi - z powołania), ale oni jedynie tak naprawdę mówią, pokazują czego się uczyć, cała reszta zależy już od nas i naszego nastawienia do wiedzy i nauki.
............................................ Sob Lut 11, 2006 2:16 am
|
|

|
Yelon
:: :::
Zbanowany |
ODBANUJE KTOS AMIEGO KTORY DOSTAL BANA BO SIE KTOS BAWIL WARININGAMI ??? :rotfl:
............................................ Sob Lut 11, 2006 2:22 am
|
|

|
AMI c18 | Valkyria
 ::: 8163 :::
|
aaa jestem ;D moge wam potwierdzic ze warningi dzialaj a 
............................................ Sob Lut 11, 2006 2:29 am
|
|

|
dEx
Zbanowany |
Goweg napisał: |
ODBANUJE KTOS AMIEGO KTORY DOSTAL BANA BO SIE KTOS BAWIL WARININGAMI ??? :rotfl: |
Dobrze, ale krzyczeć nie musisz! 
............................................ Sob Lut 11, 2006 2:29 am
|
|

|
Yelon
Zbanowany |
napisalem z caps lockiem zeby bylo widoczne 
............................................ Sob Lut 11, 2006 2:30 am
|
|

|
dEx
Zbanowany |
napisalem z caps lockiem zeby bylo widoczne  |
Następnym razem się bardziej postaraj.
............................................ Sob Lut 11, 2006 2:48 am
|
|

|
AMI c18 | Valkyria
|
dajcie warna brunonowi bedzie mial 5 :lol:
............................................ Sob Lut 11, 2006 2:56 am
|
|

|
Yelon
|
Dragunov napisał: |
napisalem z caps lockiem zeby bylo widoczne  |
Następnym razem się bardziej postaraj. |
Nie bedzie chyba takiej potrzeby. Widac ze wystarczy ze zawolam ciebie 
............................................ Sob Lut 11, 2006 3:02 am
|
|

|
Brunon The Stig
 ::: 6974 :::
STEAM_0:1:9958739
|
AMI napisał: |
dajcie warna brunonowi bedzie mial 5 :lol: |
znowu zaczynasz? 
............................................ Sob Lut 11, 2006 3:09 am
|
|

|
AMI c18 | Valkyria
|
Dajcie Bolowi warna bo ma 4 a to tak glupio wyglada... bedzie mial 5 i bedzie wygladac jak prawdziwy mężczyzna 
............................................ Nie Lut 12, 2006 5:08 pm
|
|

|
  |
Strona 5 z 11 Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 Następny |
|