|
 |
Coś nie tak z nowym PC
|
 |
M@d EasyDor House MD
 ::: 2378 :::
STEAM_0:0:1818921
|
Do znudzenia bede to walkowal...
ZASILACZ.
Stawiam moje siwe wlosy na to, ze jak wsadzil lepszy zasilacz wszystko minie 
............................................ Czw Gru 07, 2006 10:01 am
|
|

|
`Mat
 ::: 4303 :::
STEAM_0:1:9856911
|
`Mat napisał: |
RAM w jednej kości, ale to też dziwne bo na płycie są 4 sloty na RAM: 2 fioletowe i 2 niebieskie; oznaczenie: fioletowe na DDR2, niebieskie na DDR. Włożę DDR i nie uruchamia się skubaniec
Pzdr. |
Cornh00lio napisał: |
Cytat: |
Włożę DDR i nie uruchamia się skubaniec |
tzn wkladasz ddr2 do slotu na ddr (nie wiem jaj)? czy rownoczesnie (jezeli tak to>>> :: LINK :: )???
popraw mnie jezeli zle zrozumialem
Edit niewazne.... juz obczailem... cosdzis nie mysle |
Czytanie ze zrozumieniem
Jeszcze go otworzę i dokładnie sprawdzę co tam w nim mam.
"Urok sklepowych PC'tów?" ...
Izydor powoli, nie ma pośpiechu Sprawdzę to i dam znać.
Jednocześnie dałem też topic na PClab.
Pzdr.
EDIT: Na kartce ze sklepu wyraźnie napisane:
Obudowa: micro- ATX TLM- 002
CZARNO-SREBRNA/ 400W
A w PC zasilacz ... 350W .joKe ?
............................................ Czw Gru 07, 2006 2:21 pm
|
|

|
Cornh00lio
 ::: 605 :::
STEAM_0:1:8753376
|
miales plomby??? jesli nie to rzadaj zwrotu kasy/wymiany zasilacza! jak tak to nie znam na tyle prawa i nie wiem co dalej...
ps. a tak na przyszlosc jak cie znowu najdzie chetka na zakup peceta z marketu to rozpedz sie i wal glowa w mur, jak nie pomoze to powtarzaj te czynnosc do skutku 
............................................ Pią Gru 08, 2006 8:33 am
|
|

|
`Mat
|
miales plomby??? jesli nie to rzadaj zwrotu kasy/wymiany zasilacza! jak tak to nie znam na tyle prawa i nie wiem co dalej...
ps. a tak na przyszlosc jak cie znowu najdzie chetka na zakup peceta z marketu to rozpedz sie i wal glowa w mur, jak nie pomoze to powtarzaj te czynnosc do skutku  |
To nie mój pomysł tylko ojca, a jemu trudno coś wytłumaczyć. Wolałem już się nie odzywać, żeby mieć nowego PC, trudno, że ze sklepu. Plombę mam, ale już go otwierałem, w sumie ojciec go otworzył bo miałem sieciówkę włożyć
Pytałem się mojej mamy co można za to zrobić (pracuje w sieci marketów "Plus Discont") i powiedziała mi, że jeżeli nie będą chcieli tego przyjąć/wymienić to można wezwać do tego sklepu policję i się z nimi później sądzić. Ciekawe czy bym wygrał w sądzie ze sklepem. Chyba pytanie retoryczne ;o
Pzdr.
............................................ Pią Gru 08, 2006 10:31 am
|
|

|
Cornh00lio
 ::: 605 :::
STEAM_0:1:8753376
|
Jak zerwales plomby to straciles gwarancje Ale spoko
powiedz ze chciales sprawdzic ile wat ma twoj zasilacz bo ci aida, czy everest pokazywal glupote ze zamiast 400 zasilacza masz 350
moze to kupia. Numery seryjne powinny zgadzac sie z gwarancja... ale wiesz tutaj tez mogli ciala dac... POwodzenia
............................................ Pią Gru 08, 2006 12:25 pm
|
|

|
`Mat
|
Jak zerwales plomby to straciles gwarancje Ale spoko
powiedz ze chciales sprawdzic ile wat ma twoj zasilacz bo ci aida, czy everest pokazywal glupote ze zamiast 400 zasilacza masz 350
moze to kupia. Numery seryjne powinny zgadzac sie z gwarancja... ale wiesz tutaj tez mogli ciala dac... POwodzenia |
Ja mam taki pomysł, żeby iść do tego sklepu i wyrazić zainteresowanie nowym komputerem i jego kupnem. Dowiem się dokładnie jakie tam są części i jak facet czy kto tam mi powie, że zasilacz 400W to w tym momencie mu powiem: "A czy każdemu klientowi Pan to mówi, a później pociska coś słabszego"
Tak planuję, ale się zobaczy na miejscu.
A tak w ogóle AIDA albo Everest pokazują ile ma zasilacz  ? Bo nie wiem ;D
Pzdr.
............................................ Pią Gru 08, 2006 1:13 pm
|
|

|
`Mat
|
Byłem dziś w sklepie i powiedzieli mi, że muszę oddać PC i oni to wyślą do firmy która składa te PC. Czekać mogę do 3 tygodni ;( No cóż nic na to nie poradzę
Pzdr.
............................................ Sob Gru 09, 2006 11:10 pm
|
|

|
M@d Bob
 ::: 2496 :::
STEAM_0:0:1818936
|
Ja miałem (komplet z obudową) gównianego Modecoma (niby) 400 W (napis na zasilaczu). - bez PFC
Zmieniłem procka na 2 rdzeniowego AMD Athlon 64 4600+
Dołożyłem dysk 300
I na niektórych aplikacjach zaczęły się "wywałki"...
Komp testowany w serwisie na porządnym 360W z PFC zachowywał się ... STABILNIE!!!
Kupiłem zasilacz Cooler Mastera 430W z PFC i komp śmiga jak złoto.
Bez resetów, wyłączeń w czasie gry itd ...
Ze względów finansowych kupiłem CM z pasywnym PFC (za 180 zł - z aktywnym ok. 350 zł ....)
Dodajmy, że pasywne PFC daje nieco mniejsza wydajnośc zasilacza, ale naprawdę różnice w pracy objawiaja się przy maksymalnych obciążeniach.
Tak więc jak ktos nie ma na 400W z aktywnym PFC, to za sporo mniej może kupić np. 430 - 450W z pasywnym i WIELKIEJ różnicy nie odczuje.
Oczywiście jak ktoś rzyga kasą to namawiam na aktywne PFC
P.S. Wiem, że jak się samemu nie dysponuje kasą, to "sponsor" różne rzeczy może wymyśleć i nie ma na to rady
Tym nie mniej niech to będzie nauczką dla następnych, że kompów nie kupuje się w markecie, bo chłopaki założą plombę, powiedza bzdurę, a jak otworzysz zrywajac plombę, to "pisz na Berdyczów" bo zawsze moga powiedziec, że podmieniłeś ...
Ponadto komp z plombą to dla mnie trochę jakby kupić samochód z zaplombowanymi drzwiami (nie adekwatne porównanie, ale tak mi się kojarzy )
Z logicznego punktu widzenia, jak cos kosztuje niewiele ponad połowę kompa składanego z wybranych starannie podzespołow - to skądś ta różnica MUSI się brać ...
I nie jest to różnica wynikajace ze skali zakupów - bo jak spiszesz graty co masz w środku i sprawdzisz ceny to własnie podobna cena ci wyjdzie - jest to sprzęt w 99% składany z NAJTAŃSZYCH gratów
Równie dobrze można pójść do jakichś "składaczy" i zaordynować - złóżcie mi kompa ze najtańszego shitu jaki macie...
Wybacz, nic osobistego, wiem że niemiło tego czytać, ale taka jest smutna prawda
Na pocieszenie powiem, że mnie też parę razy "przerobiono"(patrz początek postu) na zapewnienaich, że to to tanie jest takie samo jak to to droższe i że "jak nie widać różnicy to po co przepłacać ..."
Na swe usprawiedliwienie dodam, że zrobili to znajomi do których miałem zaufanie ...
............................................ Nie Gru 10, 2006 12:15 am
|
|

|
`Mat
|
Bob sama prawda, ja mu dziś powiedziałem: "Co dopiero za dwa lata dowiedziałbym się, że zamiast 400W wsadziliście mi 350W z jakiegoś Powerfoxa" i ten kolo na mnie patrzy jak nie wiem na kogo, ale powiedział bez niczego, że mam przywieźć PC i to wymienią. 400W będzie tylko tym razem z czego ? Noname gwarantowane ...
Pzdr.
............................................ Nie Gru 10, 2006 1:26 am
|
|

|
M@d Bob
|
Problem w tym, że w Markecie piszą dane techniczne pt:
Zasilacz 400 W
Pamięć 512 MB
Dysk 200 GB
Karta Radeon 9550
I jak dostaniesz to wszystko (zgodnie z numerkami) ale firmy:
Thisis Shitand Fuckyou Co- Made in China,
to możesz im naskoczyć...
A jak idę do skłądaczy i zamawiam np. Chiefteca to nie ma siły, żeby się wykręcili jak znajdę tam np. Modecoma ...
Na dodatek jak raz poszedłem do składaczy i powiedzieli o plombie, to tak szybko sie odwróciłem, że koleś mnie dopiero na ulicy dogonił, żeby próbować coś mętnie tłumaczyć że ... zerwanie plomby nie powoduje utraty gwarancji i że to taki straszak na mało technicznych, żeby nie grzebali 
............................................ Nie Gru 10, 2006 2:21 am
|
|

|
`Mat
|
Odkopuję.
Dorwałem w końcu zasilacz 400W, podłączyłem go i wchodzę do gry ... czekam, ładuje się i wiesza się na menu. W HL2 przy samym menu, MOH:PA ładuje się i jak ma się pokazać menu to robi się czarny ekran i zwis.
Może jednak ten RAM
Pzdr.
............................................ Czw Sty 18, 2007 12:58 am
|
|

|
IR Sanchez nuclear blast
 ::: 1132 :::
STEAM_0:0:478363
|
to jeszcze nie przetestowales?
btw nie testuj metoda "na zielaka" (1h bo nie mialem czasu ) tylko pusc na cala noc.
Wez sie przyloz troche, na stronie goldmemory znajdziesz opis jak wrzucic go na plytke i odpalic z CD. od biedy uzyj memtesta, ale IMHO goldmemory jest duzo pewniejszy.
Co do zasilacza to dalej nie wyjasniles tematu, 400W noname czy cos pozadnego? jesli noname, to i tak nie musi zalatwiac sprawy.
............................................ Czw Sty 18, 2007 11:31 am
|
|

|
M@d EasyDor House MD
 ::: 2378 :::
STEAM_0:0:1818921
|
IR Sanchez napisał: |
(...)
Co do zasilacza to dalej nie wyjasniles tematu, 400W noname czy cos pozadnego? jesli noname, to i tak nie musi zalatwiac sprawy. |
Dokladnie.
Czytaj co M@d Bob napisal. Znam jego historie dobrze bo znamy sie tyle lat ile Ty masz w totalu
Anyway - mial jakiegos gownianego 400W i notorycznie wieszal mu kompa na gierce Freelancer (nawet nie jest to jakas hiper-nowa giera!).
Nawet mu nie chcialem wierzyc ze to zasilacz, ale upieral sie... i mial racje.
Jesli testowales na 400W np Chiefteca albo jakims Taganie to zwracam honor. Ale jesli byl to jakis szitex... mam wapliwosci.
PS. A wogole to zobacz co Ci sie grzeje. Nie jakims software, tylko "organoleptycznie" - czyt. PALCEM Jak parzy to znaczy ze gorace
Moze grzeje ci sie cos w kompie? Np pamiec grafiki (nie chip glowny, tylko ram!). A moze ktorys mostkow albo Ram systemowy... Szansa ze to jes to niewielka, ale sprawdzic warto.
GL!
............................................ Czw Sty 18, 2007 1:06 pm
|
|

|
`Mat
|
Zasilacz firmy IBOX, ja się w tym nie orientuję i nie wiem czy to znane czy nie , ale na pewno nie
Posprawdzam te Wasze "palcowe" mierzenie temperatury, a jak się sparzę to wiem do kogo po odszkodowanie Tylko teraz pytanie, jeżeli mi się w HL2 wiesza na menu to raczej nie wina grafiki bo tam ta karta nie jest wykorzystywana w jakiś "dużych ilościach" i na menu aż tyle tego nie idzie.
A dałoby się wrzucić goldmemory na kartę pamięci SD z aparatu cyfrowego i zbootować to z tej karty ? Bo mam czytnik kart i się zastanawiam czy dałoby radę.
A nie testowałem dlatego, że zawsze jak z kimś piszę na gg to piszę długo i o tym zapominam, ale na dniach jakoś to zrobię.
Pzdr.
............................................ Czw Sty 18, 2007 2:57 pm
|
|

|
M@d Bob
|
Dowcip polega na tym, że też tak myslałem, dopóki nie przeszedłem gehenny z Freelancerem ...
Komp robił mi resa na STATYCZNYM menu z wyborem typu :
- one player
- save
- load
...
Nie upieram się że to zasilacz, poprostu to NADAL jedna z opcji...
Przetestuj pamięć.
Wyjmij i włóż jeszcze raz pamięć, kartę graf etc ...
Niestety musisz szukać poprzez eliminację, najlepiej podmieniając podzespoły na inne.
Poszukaj życzliwego kumpla, co przyjdzie z kompem i da sobie powyjmować podzespoły . Wsadzaj je po kolei do swego kompa.
Jak nic to nie da, to zostaje płyta główna... 
............................................ Czw Sty 18, 2007 11:41 pm
|
|

|
|