|
 |
Coś nie tak z nowym PC
|
 |
`Mat
 ::: 4303 :::
STEAM_0:1:9856911
|
Dobra w końcu moje lenistwo uciekło i włączam GoldMemory na noc. Włączę gruntowny skan, a co
Później zeedytuje posta.
Pzdr.
edit#1: Śmieszność Bootuję GM z CD, ładuje się, włącza się monit o ustawieniach, a ja w śmiech, że mam niepełną wersję Nie mogłem wybrać gruntownego skana, zapisu raportu do pliku i jeszcze czegoś, ale nie wiem co to było.
No ale tak: skanowało metodą "Quick scan", czyli szybko, trwało to ok 40 minut i po tym czasie nie było żadnego błędu, skończyło skanować i zaczęło jeszcze raz ( ?). Poszedłem spać bo już mi się nie chciało na to patrzeć. Rano wstałem i już miałem włączony WIN i nie wiem czy przy tym następnym skanie coś znalazło.
Załóżmy, że RAM jest dobry, zostaje nadal zasilacz i grafika. Włożę jeszcze raz zasilacz 400W i pokombinuję. Grafie też się dokładnie przyjrzę (pomacam :rotfl:)
............................................ Czw Lut 01, 2007 12:15 am
|
|

|
Miedziak Issamaysin Alah Dabommsin
 ::: 223 :::
STEAM_0:1:11252464
|
Ja mialem problem z kompem ale to juz keidys, mialem uszkodzona 'pamiec matematyczna' karty graficznej nie moglem w nic grac moze ktos zna na to jakies testery, ale to moze byc takze przyczyna Twoich klopotow 
............................................ Czw Lut 01, 2007 6:44 pm
|
|

|
markooff [Unimatrix|sq] ZajceW
 ::: 6013 :::
STEAM_0:1:8071246
|
Wiesz co - MAT - zeby tka naprawde sprawdizc Twojego PCta trzebaby miec (pozyczyc na dzien np ) troche rzeczy od kolegow. Mam na mysli inna karte graficzna (tego samego typu jesli chodzi o magistrale i podobnie obciazajaca zasilacz) , pamiec RAM, a moze i naped .
Poza tym ja bym do testow poodlaczal WSZYSTKIE peryferia (cyzli dodatkowe dyski , napedy , to co masz bednego na USB) i zostawil goly komp - czyli plyta, procek, ram, grafika, 1 HDD i 1 CDROM
I teraz bym zaczal sprawdzac po kolei wymieniajac powyzsze elementy.
Sam niedawno mialem wielkie problemy z kompem (m.in .padly mi 2 z 3 kart graficznych - wszystkie nowe) zanim sie zorientowalem ze ...wina lezala w przelaczniku KVM ktory zwieral czasem po prostu sygnaly z masa ...
NA szczescie karty byly firmowe i swiezo na gwarancji Tak ze nadal mam na czym pracowac
Pozdrawiam
............................................ Czw Lut 01, 2007 7:18 pm
|
|

|
`Mat
|
Ja mam jeszcze tego starego kompa, przełożę do niego grafę, zinstaluję OS i zobaczę jak będzie na tamtym się sprawowało.
Jedno mnie dziwi w tym nowym, mam sloty na DDR1 i DDR2, wyciągam DDR2, wkładam DDR1 i nie działa
Pzdr.
............................................ Czw Lut 01, 2007 10:50 pm
|
|

|
markooff [Unimatrix|sq] ZajceW
 ::: 6013 :::
STEAM_0:1:8071246
|
Cytat: |
Ja mam jeszcze tego starego kompa, przełożę do niego grafę, zinstaluję OS i zobaczę jak będzie na tamtym się sprawowało. |
Tylko uwazaj -z takim przekladaniem nowej grafiki do starego AGP -mozesz miec problemy z zasilaniem/poborem pradu. Niektore karty nowxsze (jeszcze na AGP 8x - glownie GFy z serii 6000 oraz mocniejsze Radeony) pobieraly straszne ilosci pradu. Nieraz sie zdarzalo ze przy starszych AGP teoretycznie zgodne ze specyfikacja karty potrafily po pewnym czasie upalic calkiem milo plyte glowna
Jedno mnie dziwi w tym nowym, mam sloty na DDR1 i DDR2, wyciągam DDR2, wkładam DDR1 i nie działa |
sprawdz w dokumentacji (ksiazeczce) do plyty. MOze jakas zworka albo cos (choc mi sie to dziwne wydaje - RAM powinien byc imho wykrywalny automatycznie )
Pozdrawiam
............................................ Pią Lut 02, 2007 10:41 am
|
|

|
Pomix Mike Wazalsky
 ::: 1148 :::
STEAM_0:1:146286
|
Mat
Wiesz co? Oddaj im ten komputer... wez pieniadze i kup sobie czesci i poskladaj sobie sam. Bedziesz sie motal z tym sprzetem niewiadomo ile... i w rezultascie jeszczze cos spierdolisz i stracisz gwarancje.
Pomix
P.S.
To jest nauczka za kupowanie gówna z najtanszych czesci (MARKET i inne badziewia) bo chce sie zaoszczedzic...
............................................ Pią Lut 02, 2007 11:46 am
|
|

|
M@d Bob
 ::: 2496 :::
STEAM_0:0:1818936
|
Zgadzam się z Pomixem. Najgorsze co może być to szukanie dziwnego zachowania w kompie.
Duzo lepiej jak coś definitywnie "padnie".
Jeżeli masz taką możliwość, to negocjuj zwrot kasy.
Jak nie, to zamęcz ich serwis reklamacjami, (potwierdzonymi), aż do wypełnienia gwarancyjnych warunków na zwrotu kasy lub wymiany nowy (to tez jakieś rozwiazania, bo ten może mieć poprostu jakąś wadę np. płyty głownej, albo innego podzespołu - ale TO ICH problem, a nie Twój ...
Masz gwarancję to ich napadnij ...
Pamiętaj tez że możesz skorzystać z rękojmi (wobec producenta) i z tego tytułu masz większe szanse na zwrot kasy ...
............................................ Pią Lut 02, 2007 12:19 pm
|
|

|
Pomix Mike Wazalsky
 ::: 1148 :::
STEAM_0:1:146286
|
a jak dostaniesz kase napisz ile masz to moze ci jakos pomozemy wybrac cos sensownego
Pomix
P.S.
Mecz ich reklamacjami do skutku... tzn do zwrotu kasy 
............................................ Pią Lut 02, 2007 12:24 pm
|
|

|
`Mat
|
markooff napisał: |
Ja mam jeszcze tego starego kompa, przełożę do niego grafę, zinstaluję OS i zobaczę jak będzie na tamtym się sprawowało. |
Tylko uwazaj -z takim przekladaniem nowej grafiki do starego AGP -mozesz miec problemy z zasilaniem/poborem pradu. Niektore karty nowxsze (jeszcze na AGP 8x - glownie GFy z serii 6000 oraz mocniejsze Radeony) pobieraly straszne ilosci pradu. Nieraz sie zdarzalo ze przy starszych AGP teoretycznie zgodne ze specyfikacja karty potrafily po pewnym czasie upalic calkiem milo plyte glowna
Jedno mnie dziwi w tym nowym, mam sloty na DDR1 i DDR2, wyciągam DDR2, wkładam DDR1 i nie działa |
sprawdz w dokumentacji (ksiazeczce) do plyty. MOze jakas zworka albo cos (choc mi sie to dziwne wydaje - RAM powinien byc imho wykrywalny automatycznie )
Pozdrawiam |
ad. 1: Płytę główną mam całkiem nową (ASRock K7NF2-RAID) w dodatku na nForce, czyli AGP jest nowe i nie ma żadnego problemu, przy tym zasilacz 400W, ale jakiś IBOX.
ad. 2: Sprawdzałem kilka razy dokumentację, ale nie ma w niej nic z RAM'em
Pomix napisał: |
Mat
Wiesz co? Oddaj im ten komputer... wez pieniadze i kup sobie czesci i poskladaj sobie sam. Bedziesz sie motal z tym sprzetem niewiadomo ile... i w rezultascie jeszczze cos spierdolisz i stracisz gwarancje.
Pomix
P.S.
To jest nauczka za kupowanie gówna z najtanszych czesci (MARKET i inne badziewia) bo chce sie zaoszczedzic... |
Ile dajesz W sumie plombę już ściągnąłem, ale jak byłem w tym sklepie i mówiłem, że dzieją mi się z tym PC takie, a takie rzeczy to powiedział, że mam go przynieść, wyślą na serwis (do 3 tygodni zwrot ). Oczywiście powiedziałem mu, że już plombę zerwałem bo chciałem sprawdzić jakie części są w środku, ten na mnie krzywo popatrzał i powiedział mi, że źle zrobiłem, ale ja mu od razu "no to co, za 2 lata bym się dowiedział, że daliście mi coś słabszego i 'uszkodzonego'". Przyznał mi rację i powiedział żebym go przyniósł, tylko że jakoś tak mi się nie chce
Najpierw muszę tego starego 'postawić' bo coś z nim nie tak
Nie pokazuje monitu o wykrywanych urządzeniach i po chwili pokazuje się kolejny monit o tym, że mam uruchomić ponownie PC i włączyć bootowanie Z FDD nie startuje, CD z WIN'em to samo. Sprawdzałem taśmy i inne kable, wszystko jest dobrze podłączone i dupa
Też nie jestem zwolennikiem kupowania w sklepach, ale jak już wspominałem, kupował to ojciec i nie chciałem nic mówić bo by wcale nie kupił.
P.S. Topic o nowym PC, także o starym ani słowa
Pzdr.
............................................ Pią Lut 02, 2007 4:33 pm
|
|

|
sztywna
 ::: 754 :::
STEAM_0:0:708455
|
no i co działa czy nie ?
............................................ Sro Lut 07, 2007 1:15 am
|
|

|
sztywna
|
ja bym próbował jeszcze zrobić coś takiego - sprawdzić czy nie ma może łatek do tych gier ? które się wieszają
sterowniki do płyty głównej najnowsze -via 4in1
a czy występują jakieś problemy w czasie normalnej pracy ?
nie kapuje za barzo o co biega z tym wyjmowaniem Ramu . Kości musza być w slotach oznaczonych tym samym kolorem - bo pewnie chodzą w dualu
A i jeszcze nie jestem pewin czy niema sterów do 64 bitów
............................................ Sro Lut 07, 2007 1:23 am
|
|

|
sztywna
|
a czy grafa ma dodatkowe zasilanie ?
............................................ Sro Lut 07, 2007 1:24 am
|
|

|
IR Sanchez nuclear blast
 ::: 1132 :::
STEAM_0:0:478363
|
[quote="`Mat"]Dobra w końcu moje lenistwo uciekło i włączam GoldMemory na noc. Włączę gruntowny skan, a co
Później zeedytuje posta.
Pzdr.
[b]edit#1:[/b] Śmieszność Bootuję GM z CD, ładuje się, włącza się monit o ustawieniach, a ja w śmiech, że mam niepełną wersję Nie mogłem wybrać gruntownego skana, zapisu raportu do pliku i jeszcze czegoś, ale nie wiem co to było.
No ale tak: skanowało metodą "Quick scan", czyli szybko, trwało to ok 40 minut i po tym czasie nie było żadnego błędu, skończyło skanować i zaczęło jeszcze raz ( ?). Poszedłem spać bo już mi się nie chciało na to patrzeć. Rano wstałem i już miałem włączony WIN i nie wiem czy przy tym następnym skanie coś znalazło.
Załóżmy, że RAM jest dobry, zostaje nadal zasilacz i grafika. Włożę jeszcze raz zasilacz 400W i pokombinuję. Grafie też się dokładnie przyjrzę (pomacam :rotfl:)[/quote]
No zaraz zaraz powoli
Jesli chodzi o goldmemory to tez uzywalem wersji darmowej a te drobne ograniczenia nie przeszkadzaja w dobglebnym przebadaniu RAMu. Tylko ze po calej nocy program powinien ciagle dzialac, poniewaz nie ma w nim ograniczenia jak dlugo ma pracowac - wyglada mi na to, ze komputer po prostu sie zresetowal w trakcie pracy GM, po czym wczytal sie system i dlatego w takim stanie zastales kompa z rana.
IMO wina zasilacza albo przegrzewa sie cos (procesor, mostek na plycie).
Z ramem nie wiadomo bo 40 minut to zamalo czasu aby miec pewnosc, natomiast nawet gdyby ram byl wadliwy to nie powinien powodowac resetu komputera szczegolnie gdy dziala GM - ten program jest tak napisany, ze w przypadku zle dzialajacej komorki w RAM po prostu wyswietla o tym informacje i zaczyna testowac kolejna.
............................................ Sro Lut 07, 2007 8:48 am
|
|

|
`Mat
|
sztywna napisał: |
no i co działa czy nie ? |
Działać działa, dalej się wiesza Chociaż na CS 1.6 i CZero się nie wiesza, ciągle gram i nic.
ja bym próbował jeszcze zrobić coś takiego - sprawdzić czy nie ma może łatek do tych gier ? które się wieszają
sterowniki do płyty głównej najnowsze -via 4in1
a czy występują jakieś problemy w czasie normalnej pracy ?
nie kapuje za barzo o co biega z tym wyjmowaniem Ramu . Kości musza być w slotach oznaczonych tym samym kolorem - bo pewnie chodzą w dualu
A i jeszcze nie jestem pewin czy niema sterów do 64 bitów |
Łatki do tych gier co się wieszają, wiesza się każda A co mają łatki do sprzętu
Najnowocześniejsze stery wgrałem i nic.
W czasie normalnej pracy nic się nie dzieje, poza tym że mam mysz na USB i mi się wyłącza czasem Dałem przejściówkę na PS2 i działa już normalnie.
RAM :rotfl: piszę po enty, w zestawie jest 512 DDR2 533 MHz na fioletowym slocie, a ja mam ze starego kompa 512 DDR 533 MHz, które powinienem włożyć do niebieskiego slota w nowym kompie. Razem nie działają tak jak i osobno.
Z tymi sterami też nie wiem
a czy grafa ma dodatkowe zasilanie ? |
Nie.
IR Sanchez napisał: |
`Mat napisał: |
Dobra w końcu moje lenistwo uciekło i włączam GoldMemory na noc. Włączę gruntowny skan, a co
Później zeedytuje posta.
Pzdr.
edit#1: Śmieszność Bootuję GM z CD, ładuje się, włącza się monit o ustawieniach, a ja w śmiech, że mam niepełną wersję Nie mogłem wybrać gruntownego skana, zapisu raportu do pliku i jeszcze czegoś, ale nie wiem co to było.
Załóżmy, że RAM jest dobry, zostaje nadal zasilacz i grafika. Włożę jeszcze raz zasilacz 400W i pokombinuję. Grafie też się dokładnie przyjrzę (pomacam :rotfl:) |
No zaraz zaraz powoli
Jesli chodzi o goldmemory to tez uzywalem wersji darmowej a te drobne ograniczenia nie przeszkadzaja w dobglebnym przebadaniu RAMu. Tylko ze po calej nocy program powinien ciagle dzialac, poniewaz nie ma w nim ograniczenia jak dlugo ma pracowac - wyglada mi na to, ze komputer po prostu sie zresetowal w trakcie pracy GM, po czym wczytal sie system i dlatego w takim stanie zastales kompa z rana.
IMO wina zasilacza albo przegrzewa sie cos (procesor, mostek na plycie).
Z ramem nie wiadomo bo 40 minut to zamalo czasu aby miec pewnosc, natomiast nawet gdyby ram byl wadliwy to nie powinien powodowac resetu komputera szczegolnie gdy dziala GM - ten program jest tak napisany, ze w przypadku zle dzialajacej komorki w RAM po prostu wyswietla o tym informacje i zaczyna testowac kolejna. |
Hmm, zostawiałem już dużo razy kompa na noc jak coś ściągałem i się ani razu nie zawiesił/zrestartował, dlatego moim zdaniem przegrzewanie się podzespołów odpada.
Po tych niecałych 40 minutach skanowanie włączyło się od nowa, aczkolwiek żadnego błędu nie wykryło.
P.S. #1: Zainstalowałem grę F.E.A.R. no i mi się powiesiło kilka sekund po tym jak poruszałem myszką jak tam mi skończyli gadać i kazali gdzieś iść.
P.S. #2: sztywna - 'edytuj'
P.S. #3: Sanchez coś Ci te cytowanie nie wyszło
Pzdr.
............................................ Sro Lut 07, 2007 5:10 pm
|
|

|
`Mat
|
Jednak napisałem maila do NTT Systems (dział serwis), opisałem co i jak, że zerwałem plombę też wspomniałem i odpisali mi coś takiego:
Proszę zgłosić komputer do naprawy serwisowej pod nr 022 77 36 210.
Do komputera proszę dołączyć dokładny opis usterki i niezgodności zasilacza z kartą gwarancyjną.
A jeśli chodzi o zawieszanie się komputera, proszę sprawdzić czy posiadany przez Pana komputera spełnia wymogi gry, które wypisane są na opakowaniu gry. |
Co do tych gier to odpisałem im w postaci: Gra -> wymagania sprzętowe (HL2, Prey, MoH:PA, Warhammer Mark of Chaos, Colin McRea 4) i później krótka notka, że to wszystko spełnia.
Jeśli wezmą PC do serwisu to fajnie mnie czeka nagrywania tego co potrzebuję
Pzdr.
............................................ Pon Lut 19, 2007 12:42 pm
|
|

|
|