zaprzyjaznione fora                    

forum teczowe nutki   •                 
forum anarchy squad   •                 
forum unimatrix squad   •                 
forum serwera unimatrix   •                 
the foto borg collective   •                 

Index Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Nasza strona  

Droga przez Anglie

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Karbulot
Chief O'Brien

Administrator
::: 33327 :::
STEAM_0:1:204232
Mam problem z moim polaczeniem.

Od paru tygodni zauwazylem, ze mam strasznie chujowe polaczenie z Asterami. Dokladniej od kiedy wrocilem z Polski. Kiedys mialem ping 50-60, teraz mam 90 i wiecej, a takze skacze mi co chwile do 120-150. Zrobilem trace routing i wyszlo, ze moja droga wiedzie przez Anglie. Przedstawiam to na ponizszym screenie:

Zauwazcie, ze te 30 ms trace wlasnie przy polaczeniu Anglia - Niemcy.

Niestety nie moge znalezc zadnego screena z mojego routingu sprzed paru miesiecy. Ale doskonale pamietam, ze trasa wiodla wtedy Dania - Niemcy - Polska. Obecna trasa to Dania - Anglia - Niemcy - Polska. Roznica spora, co przedstawiam na ponizszym screenie.

Trasa do serwera zamiast 1200 km wydluza sie do ponad 2400. Napisalem w zwiazku z tym maila do mojego providera, na co mi odpisal:

Kod:
Desværre har vi ikke nogen mulighed for at dirigere trafikken på internettet. Systemet er konstrueret så det altid vælger den kortest mulige rute til modtageren.

Oznacza to, ze nie moga nic zrobic, albowiem system jest tak skonstruowany, ze wybiera najkrotsza mozliwa droge do docelowego serwera. Napisalem zatem kolejnego mail;a z zapytaniem, czy ma mnie za glupca i chce wmowic, ze najkrotsza droga z Danii do Niemiec prowadzi przez Wielka Brytanie (rozklad tych panstw macie na powuzszym screenie). W odpowiedzi dostalem drugi mail (notabene od drugiego goscia);

Kod:
Den korteste vej dannes ikke ud fra den fysiske vej, men ud fra responstider. Det er ikke muligt at ændre den rute din pc logger på serveren efter. Det vil som oftest ændre sig fra gang til gang.

Napisal tu, ze najkrotsza droga nie oznacza najkrotszej fizycznej drogi, ale czas odpowiedzi miedzy serwerami. Nie mozna tu nic zrobic, bo taki jest szkielet Sieci i tak sie zdarza od czasu do czasu.

Zatem mam pytanie. Czy to jest prawda, czy moze zbywaja mnie zwyklym technobełkotem. Dzis osobiscie zadzwonilem do mojego providera, do technika siedzacego na moim laczu a nie pomocy hotline. P{owiedzial, ze wine za taki stan rzeczy nie ponosi Dania, ale serwer docelowy czyli Aster. Bo to oni w jakims sposob ustalaja, jaka trase mam do nich.

Chcialbym tylko powiedziec, ze to tylko do Asatera mam tak, to chyba nie jest wina na trasie Dania - Polska, bowiem do innego polskiego serwera (misia) trase mam znakomita i bynalmniej nie przez Anglie.

Prosze o zdanie specow.
Robia mnie w bambuko czy mowia prawde?
Mozna cos z tym zrobic?

............................................
Czw Lut 01, 2007 10:14 am

•  100+ Club Member
•  Administracja
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Dyplomowany Karbowłaz
•  Head Admini
•  Kompoty
•  L4D Survivors
•  Moderatorzy
•  Sztab BORG
•  Tęczowe Nutki Member
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość

Mientus
Zla Halina

Administrator
::: 3168 :::
STEAM_0:1:1277260
Karbi routery zawsze wybierają najkrótszą(najszybsza odpowiedź) drogę chyba administrator chce inaczej. Nie sądzę żeby robili Cię w konia bo i po co. Może gdzieś na krótszej drodze jest coś co bardzo spowalnia dlatego wybiera tą.
Ciekawe czy w drugą stronę wybierze podobną drogę.
Jak jest ktoś w domu to niech sprawdzi.

Czw Lut 01, 2007 11:02 am

•  Administracja
•  BORG Member
•  Clan STORM
•  Clan XaNaX
•  Head Admini
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij email

Debesciak
Heaven and Hell

Fleet Captain
::: 4006 :::
STEAM_0:0:2046449
a zobacz przez jakie bramki idzie do Miska ??

mialem podobny problem z tego co sie dowiedzialem cos grzebia w tpsa i styk sieci krajowej z zagraniczna na tej bramce cos szwankuje
195.117.0.42 z-war-do-szczecin.tpnet.pl
moze ci to cos pomoze

Ostatnio zmieniony przez Debesciak dnia Czw Lut 01, 2007 4:22 pm, w całości zmieniany 1 raz

Czw Lut 01, 2007 4:16 pm

•  Adults only
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Kompoty
•  L4D Survivors
•  Sztab BORG
•  UnimatriX Squad
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij email

Karbulot
Chief O'Brien

Administrator
::: 33327 :::
STEAM_0:1:204232
Nie ma flag, Sa polskie, Dusnkie i jakies europejskie. Ale na misku mam ping 40-50 i zero lagow.

Czw Lut 01, 2007 4:17 pm

•  100+ Club Member
•  Administracja
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Dyplomowany Karbowłaz
•  Head Admini
•  Kompoty
•  L4D Survivors
•  Moderatorzy
•  Sztab BORG
•  Tęczowe Nutki Member
Odpowiedz z cytatem

Vigee
Wait For Me

Captain
::: 3234 :::
STEAM_0:0:112621
Tu akurat niema nic dziwnego.. Do wroclawia kiedys laczylem sie prze US bo niby bylo szybciej. Routery mimo wszystko jeszcze sa glupie (ah ten XXI wiek) i kminia nad polaczeniami do najblizszych dwoch routerow jakie maja zakodowane do tego jeszcze kminiac jaka ogolnie siec maja przydzielona.
W sumie to gosc Cie nie oklamal, iz nic nie moze zrobic ale nie powiedzial Ci calej prawdy
Ogolnie wszystko zalezy od dzilania ogolnie europejskich polaczen miedzyoperatorskich...

Pią Lut 02, 2007 9:44 pm

•  Adults only
•  Clan ReserVoir Dogs
Odpowiedz z cytatem

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Strona 1 z 1