|
 |
Propozycja
|
 |
dEx
 ::: 5659 :::
Zbanowany |
Chcialem sie wypowiedziec na temat pewnego usprawnienia dotyczacego naszych news'ow. ^Acrid komentujac wczoraj news'a o wywidzie z AHA slusznie zauwazyl, ze niektore dosc ciekawe news'y szybko gubia sie wsrod pozostalych. Ilosc news'ow, ktore dziennie przybywaja na naszych serwisach moze nie jest wielka, ale dosc istotne informacje, lub tematy ciekawe sa przykrywane przez nowe news'y i zeby znalezc odpowiedni tekst trzeba przewijac cala strone, lub grzebac w archiwum. Wpadlem na pewien pomysl, ktory moglby tutaj pomoc. Otoz proponuje zastosowanie prostego skryptu PHP, ktory chetnie komentowane news'y przenosilby do specjalnej ramki "Gorace tematy", lub "Tematy na czasie". Ilosc komentarzy, ktora wystarczylaby do przeniesienia linka do odpowiedniego news'a moznaby ustawic na powiedzmy 10-15. Nie jest to samo co "Hot news" - tam trafialyby tylko poczytne teksty. W momencie udanego startu naszych serwisow moglibysmy ustawic potrzebna na przeniesienie wartosc na wieksza, bo wiadomo, ze takze komentarzy nalezy spodziewac sie wiekszej ilosci. Co wy na to?
............................................ Sro Mar 17, 2004 2:31 am
|
|

|
Mientus Zla Halina
 ::: 3168 :::
STEAM_0:1:1277260
|
pomysł fajny tylko gdzie to wstawić ? nie można, moim zdaniem, jeszcze bardziej opuścić głównego menu.
............................................ Sro Mar 17, 2004 9:19 am
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
 ::: 33327 :::
STEAM_0:1:204232
|
A kto powiedzial, ze to musi byc w glownym menu? Mozna zrobic POD menu, a nawet POD archiwami. Ale mozna takze zrobic nad newsami w takiej ramce. Zaraz na poczatku, nad ostatnim newsem. Tylko jak to zrobic? To sa skrypty Holy'ego a on jak zawsze "nie ma czasu". Nier wiem czy mile by widzial widzac ze ktos inny dlubie w tych skryptach. No i nie wiem jak to trzeba zrobic? Moze kolega Mienmtowy cos szerzej?
BTW, Mientusa trzeba dopisac do stopki na stronie obok Holy'ego.
............................................ Sro Mar 17, 2004 11:09 am
|
|

|
DiThor QueeN
 ::: 1803 :::
STEAM_0:0:3478627
|
Holy się nie obrazi, że ktoś dłubie w jego skryptach, jeśli tylko będą one działały i zostaną przetestowane, jeśli jego kod zostanie mocno zmieniony to co najwyżej autor zmian może się dopisać jako modyfikator kodu :jaaasne:
............................................ Sro Mar 17, 2004 1:33 pm
|
|

|
Mientus Zla Halina
|
hmm....
1. myślę, że da się zrobić (wszystko da się zrobić )
2. ewentualne modyfikację w kodzie należy robić tak, aby łatwo było je namierzyć i ewentualnie usunąć :jaaasne:
3. poza tym chyba łatwiej mi napisać coś od nowa niż analizować i modyfikować inny kod. Każdy ma inny styl pisania.
A tak w ogóle to ja dokładnie poproszę co to ma być, jak ma wyglądać, co ma tam być itd...
Wygląda mi to na zwykłe zapytania do bazy ale jeszcze się nie wypowiadam 
............................................ Sro Mar 17, 2004 3:51 pm
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
|
Pisanie od nowa? A nie skopie sie cos? Wydaje mi sie ze wystarczy zapytanie do bazy. Mam juz nawet ogolny projekt. Powiedzmy wyswietla 10 goracych tematow w kolejnosci od najnowszego do najstarszego. Minimum komentarzy 20 lub 25 (jak bedzie popularny serwis to sie zmieni). Najnowszy goracy temat kasuje najstarszy. Albo inaczej, wyswietlane wedlug ilosci komentarzy, sam juz nie wiem. A co by bylo? Tabelka nad newsami w ktorej sa :
Tytul, data, autor i liczba komentarzy. Tytul jest linkiem (komentarze tez), prowadzace do komentowania danego newsa. Gorace tematy tylko z danego serwisu a nie z wszystkich jak hot news. Gorace tematy bylyby Hot News, zas obecne Hot News zmienilyby sie na Ostatnio Dodane.
............................................ Sro Mar 17, 2004 4:02 pm
|
|

|
Mientus Zla Halina
|
Nie, nic się nie skopie. Nasze banki stoją nadal
Czy ja dobrze zrozumiałem.
Nad tą główną tabelką z newsami (nie nad tą małą z hot newsani) ma się znaleźć tabelka, w której będą newsy tylko z danego działu mające przynajmniej x komentarzy posortowane według ilości komentarzy ??
jezeli tak, to w takiej sytuacji rzeczywiście lepiej lekko przerobić instniejący kod. No chyba, że autor ma coś przeciwko.
............................................ Sro Mar 17, 2004 4:47 pm
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
|
Tak mi sie wydaje najlepiej. belka z lewej jest za waska aby tam cos wstawiac tak rozbudowanego. Aby nie odstawalo od reszty mysle sobie, ze gorace tematy bylyby baaardzo podobne do newsow. Taki sam naglowek tylko ze zamiast tytulu newsa bylby napis najbardziej gorace tematy czy jakos tak. Ikonka tez jakas by byla. Natomiat to, co jest data i autorm byloby nieco zmodyfikowane i powielone (jak inne tabele). Tam bylyby listy goracych tematow. Pomysle nad tym, jak skoncze grafike do ksiegi gosci. Bo ja w sumie za duzo roboty w serwisie juz nie mam, jest on niemal ukonczony jesli chodzi o grafike i szablony, zostaly drobne duperele.
............................................ Sro Mar 17, 2004 5:53 pm
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
|
Oki zrobilem projekt:
http://borg.celinternet.pl/priv/karbi/gorace.gif
Male wyjasnienie. Ikonka bedzie inna, tylko dla goracych tematow. Tytul zamiast "Przegladarka sratatata" bedzie "Gorace tematy". Wpisalem dosc dlugie tematy, takie mniej wiecej jak sie mieszcza w polu temat. Nick o 3 litery dluzsze od Dragunova, nie sadze aby ktos z newsmanow mial dluzszy nick (chodzi o to, aby sie wszystko zmiescilo). Sama data bez godziny i dnia tygodnia (oszczednosc miejsca), liczba komentarzy trzycyfrowa (nie przekroczymy chyba 999 komentarzy). Wszystko optymalizowalem tak, aby sie zmiescilo w jednej linii. Tytul kazdego goracego tematu bedzie linkiem. Nie dawalem zoltego linka, obok menu i hot newsy - za duzo by bylo nasrane zoltego koloru). Jest tam 6 tematow, no mozna na sile zwiekszyc do 10, ale to wszystko. Pamietajcie, czym wiecej tematow tym nizej bedzie pierwszy news.
Co myslicie o takim wygladzie? Wydaje mi sie ze Gorace tematy a'la news nie bedzie znacznie odstawal od reszty. Mozna jeszcze dopiescic to i owo, ale wizerunek z grubsza bylby wlasnie taki.
Oczywiscie mozna by zrobic tak, ze wyswietla sie tylko kilka ostatnich np 6 goracych tematow. Mozna ponizej zrobic linka "Pokaz wszystkie" i wtedy odpalila by sie strona TYLKO z sama lista tematow, ale wszystkich newsow jakie zostaly napisane i majace powyzej okreslonej liczby komentarzy kwalifukujacych do goracego tematu. No ale to juz Mientowy musi sie w tej kwestii wypowiedziec.
............................................ Czw Mar 18, 2004 3:50 am
|
|

|
^Acrid
 ::: 1780 :::
|
Nie sadzilem ze moj komentarz wywola taka burze mozgow
Ale do rzeczy, to co zrobiles Karbi, jest ok! Ja zmienilbym tylko ilosc takich goracych tematow do 3, a reszta w linku. Oczywiscie jezeli jest to mozliwe. Albo mi sie wydaje, albo po prostu zajmuje to dosc duzo miejsca u gory, nie powinno byc chyba tak duzo. W sumie nie powinno sie to zlewac za bardzo z news'ami.
............................................ Czw Mar 18, 2004 8:39 am
|
|

|
Mientus Zla Halina
|
Spoko ilosć wyświetlanych linków będzie parametrem i bedzie można sobie dowolnie zmieniać.
............................................ Czw Mar 18, 2004 9:26 am
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
|
Dobra zrobilem testowa strone:
http://borg.celinternet.pl/counterstrike/news_test.php
Linki dzialaja, ale wszystko jest wpisane recznie. Mientus pamietaj ze jak bedzie pobieralo date, to niech pobiera dwucyfrowy dzien. Np 06.04.2004 a nie 6.04.2004.
Na dole jest link do innych goracych newsow. Ale mysle, ze zamienimy to na cos innego. Nie wiem jak wam, ale mi brakuje jednej rzeczy. A mianowicie listy WSZYSTKICH tematow jakie zostaly napisane. Oczywiscie taka lista bylaby szalenie dluga, z czasem nawet i liczona w tysiacach pozycji. Ale czasem poszukuje jakiegos zaleglego tematu i mam problem. Archiwa sa tylko w cyklach miesiecznych, poza tym pokazuja cale newsy i sie dosc dlugo wczytuja. I badz czlowieku madry, szukaj po miesiacach, przewijaj dlugie newsy aby cos znalezc. A ja bym chcial tylko spis tematow. Wtedy latwo moznaby znalezc. Wiecie jak to jest. Chcecie np. kupic jakas gre i nagle sobie przypominacie ze ktos kiedys cos na ten temat pisal. Zatem wczytujemy liste i wtedy latwiej jest znalezc.
............................................ Czw Mar 18, 2004 1:08 pm
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
|
A swoja droga to bardzo przykre, ze tylko pracownicy serwisu sie interesuja sprawami naszej strony. Milo by posluchac sugestii innych Borgow. No ale dla nich bardziej interesujace sa kolejne rekordy w biciu jakiegos durnego pingwina niz zmiany na ich stronie.
............................................ Czw Mar 18, 2004 1:13 pm
|
|

|
Gandalf Szary c18 | Ugly Betty
 ::: 2738 :::
STEAM_0:1:135014
|
Zapewniam cie Karbi. ze czytaja Bardzo podoba mi sie ten pomysl. Czegos takiego brakowalo (widzialem to na kilku stronach ale nie w takiej postaci, bo strony byly innej tematyki oraz nie bylo tam komentarzy). Na poczatek moze ustawcie liczbe potrzebnych komentarzy na 15 bo tak to nic sie nie zalapie, na razie . Ciekawi mnie czy nie mozna by tego jakos inaczej obramowac, jeszcze bardziej wyodrebnic (no chyba, ze to juz za duzo albo zbyt duzo roboty). Ok to tyle ja, pozdrawiam!
............................................ Czw Mar 18, 2004 1:25 pm
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
|
Roboty to nie ma duzo. A;e moglbym to nieco inaczej rozwiazac, a mianowicie na wzor okna podzielonego. Jesli nie wiecie co mam na mysli, odpalcie sobie EKWIPUNEK GRACZA. Tam jest wlasnie okno poszelone. Przypuscmy, ze lista goracych tematow by sie miescila tam, gdzie pisze "Prace w toku...", zas same newsy w takiej ramce gdzie sa poszczegolne bronie. Bo osobiscie uwazam, ze same wzornictwo goracych tematow jest ciekawe, ze nie ma sensu robic zwyklej byle jakiej tabelki.
............................................ Czw Mar 18, 2004 2:25 pm
|
|

|
|