|
 |
Router do podzielenia Neo na 2 userów ...
|
 |
M@d Bob
 ::: 2496 :::
STEAM_0:0:1818936
|
Jak w temacie:
1) Potrzebuję porady jaki router kupić, aby podzielić Neo na 2 użytkowników tak, aby gdy obaj korzystają, dostawali po 1/2 łącza, a gdy korzysta jeden, to żeby korzystał ze 100% udostępnionej przepustowości łącza...
Konkrety:
- model, cena, ew. link do dostawcy.
2) Co potrzebuję wiedzieć aby go tak skonfigurować, ew. info pt. "nie wtykaj łap, bo i tak g... zrobisz, poproś w sklepie o konfigurację" ...
Z góry THX
(muszę podzielić łącze sąsiada, bo nie u TegoPSA nie ma wolnych par przewodów i nie dadzą mi Neo jeszcze przez ...naście miesięcy .... 
............................................ Pon Paź 22, 2007 11:51 pm
|
|

|
markooff [Unimatrix|sq] ZajceW
 ::: 6013 :::
STEAM_0:1:8071246
|
a ile pieniazkow planujesz na ten router ?
Bo takich z rozsadnym podzialem lacza za 150 zlotych raczje nie kupisz.
............................................ Wto Paź 23, 2007 3:45 pm
|
|

|
Mider Zasadzka
 ::: 4151 :::
STEAM_0:0:1039742
|
Czemu nie? Pentak ze szrotu z trzema kartami + Linux.
Może nawet by wystarczyło Na pentaka z jedną kartą i tani switch albo inny koncentrator.
Po za tym to wcale nie jest prosto zrobić. Nie masz bezpośredniego wływu na ruch na portach IN co najwyżej możesz upuścić pakiety, ale to tylko pogorszy sprawę, bo pakiet będzie powtórzony. Co innego z ruchem wychodzącym, tu masz pole do popisu (bez skojarzeń politycznych). Limitując ruch wychodzący pośrednio możesz limitować ruch przychodzący, ale to nie jest aż takie proste. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być kolejkowanie pakietów przychodzących. Dzięki temu tworzysz bufor spowalniający dostarczanie pakietów a przy okazji zmniejszasz liczbę pakietów powtórzonych. Tyle, że przy dwóch użytkownikach rewelacji nie będzie. Wszelkie takie rozwiązania zaczynają sie sprawdzać przy minimum kilku użytkownikach a im ich więcej, tym lepiej sie sprawują.
Ostatnio zmieniony przez Mider dnia Wto Paź 23, 2007 4:11 pm, w całości zmieniany 1 raz
............................................ Wto Paź 23, 2007 4:03 pm
|
|

|
sadzik c18 | Keyra
 ::: 5625 :::
STEAM_0:1:1648713
|
hm, a gdzie Bob pisze o 150 zł?
nie łatwiej podać kilka modeli które pasują, a on się potem będzie zastanawiał nad tym czy drogo czy tanio, a nie prowadzić mało konkretne rozważania? no chyba że są tylko takie modele za ponad 1000 zł - co nie zmienia faktu, że pewnie miło by było usłyszeć odpowiedź
prośba jest konkretna - firma, model, cena, link 
............................................ Wto Paź 23, 2007 4:05 pm
|
|

|
Lack Of Skill Redeemer
 ::: 25 :::
STEAM_0:0:248838
|
Ja mam router Edimax BR-6104K za 80 dyszek cena ze szczecina w hurtowni dzielę sobie łącze na dwa kompy w domu, jedyny problem to jak program p2p jest uruchomiony, wtedy ping zwiększa mi się o 10-20 ustawić jest go łatwo, nie ma Wi-Fi, taki epo 150 mają. Jest przyjazny Control Center, jedyne co to musisz ustawić w nim typ dostawcy, czyli jak masz zmienne lub stałe IP to adres MAC karty sieciowej, który możesz uzyskać wybierając 'Stan' połączenia, a następnie zakładkę 'Obsługa', następnie 'Szczegóły' i wiersz 'Adres fizyczny'. W ustawieniach routera wybierasz WAN i opcję Static IP dostęp do routera uzyskujesz przez przeglądarkę internetową wpisując IP routera (default u mnie to 192.160.2.1 o loginie admin i haśle 1234).Jeżeli dostawca innym sposobem Cię łączy z internetem musisz się tego dowiedzieć 
............................................ Wto Paź 23, 2007 4:49 pm
|
|

|
Mider Zasadzka
|
Ale nie ustawiasz po 1/2 łącza, tylko uzywasz go po prostu do rutowania na dwa komputery.
............................................ Wto Paź 23, 2007 4:57 pm
|
|

|
kedrigen call 911
 ::: 1566 :::
STEAM_0:1:268445
|
Lack Of Skill napisał: |
Ja mam router Edimax BR-6104K za 80 dyszek  |
powodzenia z podlaczaniem lini telefonicznej w gniazdo RJ45.. jak uzyskasz na tym synchronizacje to popre nawet PiS
Nie jestem pewien ale czy DeadBox nie ma przypadkiem funkcji dzielenie transferu moglbys sobie takiego wziac, ale jak mowie nie jestem pewien czy da sie to tam ustawic.
Mider napisał: |
Ale nie ustawiasz po 1/2 łącza, tylko uzywasz go po prostu do rutowania na dwa komputery. |
tutaj raczej chodzi o to zeby w przypadku jak sa wlaczone oba komputery lacze bylo ograniczane do polowy normalniej przepustowosci.
............................................ Wto Paź 23, 2007 4:58 pm
|
|

|
jury [BORG] Boq'ta
 ::: 4674 :::
STEAM_0:1:227154
|
do neostrady zawsze mozesz uzyc jakiegos shitowatego laptopa z karta sieciowa zamiast pc i switha (w koncu modem podpinasz przez usb), nie dziala tak glosno jak pc i nie zajmuje tyle miejsca, jako system polecam gotowa dystrybucje linuxa clarkconnect w wersji home, jest bezplatny link-ftp
............................................ Wto Paź 23, 2007 8:00 pm
|
|

|
M@d Bob
 ::: 2496 :::
STEAM_0:0:1818936
|
No cóż, widzę, że sporo "walki" przede mną ...
Taka lajfa...
Będę walczył, bo jest o co ... 
............................................ Wto Paź 23, 2007 9:50 pm
|
|

|
Mider Zasadzka
|
I to walki, gdzie tak naprawdę nie odniesiesz wygranej, bo to technicznie jest nie możliwe.
............................................ Wto Paź 23, 2007 10:04 pm
|
|

|
ml0dy [DaRk_^_$iDe]
 ::: 3088 :::
STEAM_0:0:4364171
|
znajomy osiagnal cos takiego, dzielac kilka lat temu 2mb na 10 kompow, z czego 6 bylo pod sklepy (tylko od 10 do 17, ale nie obficie, poczta + maile). poczatkowo podzial wygladal tak: lacze/ilosc kompow online
pozniej skrypt co jakis czas robil statystyki i na podstawie ich, sprawdzal, ktory komp najbardziej wykorzystuje lacze, ktory najmniej i np tym ktorzy tylko z gg korzystali troche te lacze przycinali na korzysc tych drugich...
jesli bardzo CI na takim rozawiazaniu zalezy, moge sprobowac sie dowiedziec, w jaki sposob bylo to zrobione.
............................................ Wto Paź 23, 2007 10:17 pm
|
|

|
Mider Zasadzka
|
Jak to działa pisałem wyżej. Kłopot tak naprawdę jest z downloadem dużych plików, bo te po jednym krótkim requeście są słane bez miłosierdzia, ile łącze daje.
O wywaleniu pakietów pisałem. Zresztą kiedyś pisałem opracowanie na ten temat dla jednej firmy, można stosować różne numery ale nie jak masz tylko dwa przyłącza do balansowania.
............................................ Wto Paź 23, 2007 10:32 pm
|
|

|
sztywna
 ::: 754 :::
STEAM_0:0:708455
|
No Panowie jak to przeczytałem wszystko to wydedukowałem że nie da rady podzielic neo bez firmy cisco
Mad bedę jutro we firmie to przejże oferte i cos wybiore - 250 zł to bedzie podejzewam max za jakis niezłej firmy router z modemam ADSL i z dobrym oprogramowaniem co by limitowac banda i tyle .
............................................ Wto Paź 23, 2007 10:47 pm
|
|

|
Mider Zasadzka
|
Sztywna masz u mnie flaszkę jak wymyślisz jak podzielić ruch przychodzący.
opaci się opchnę potem metodę jakiejś korporacji za parę baniek 
............................................ Wto Paź 23, 2007 10:49 pm
|
|

|
sztywna
 ::: 754 :::
STEAM_0:0:708455
|
Zasadzka Qurwa mamy podzielic neostrade na dwa a nie łacze 10 GB czy wiecej na tysiąc to raz a dwa download tez mozna limitowac tak jak i upload ityle
............................................ Wto Paź 23, 2007 11:22 pm
|
|

|
|