zaprzyjaznione fora                    

forum teczowe nutki   •                 
forum anarchy squad   •                 
forum unimatrix squad   •                 
forum serwera unimatrix   •                 
the foto borg collective   •                 

Index Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Nasza strona  

x1650pro - problem z aplikacjami 3D

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Gimo

Ables Man
::: 24 :::
STEAM_0:1:8869234
Witam!
Wcześniej miałem x1600pro HIS ddr2 512mb (500/2*400) agp, rozjebało się wyjście power więc odesłałem do serwisu, w zamian otrzymałem nową k.graf. x1650pro powercolor 512mb (500/2*400) agp GDDR2 no i mój problem polega na tym że...
Po instalacji świeżego xp sp2 instaluje stery z płytki od k.graf no i oki, zainstalowały się po czym resetuje komputer. xp uruchamia się normalnie, sterownik wygląda na załadowany do pamięci (mrugnięcie ekranu), po czym próbuje uruchomić dowolną aplikacje 3D (grę ), np. World of Warcraft, CS:Source, CS 1.6, DoDS etc... system się zawiesza lub gra się nie uruchamia (najczęściej jest to czarny ekran podczas wczytywania) ewentualnie bluescreen (sterownik k.graf ati_cośtam.dll). no i jeśi bym nie sprawdził innych sterowników to bym nie opisywał problemu, ale skoro sterowniki ze strony powercolor działają tak samo jak domyślne z płytki no to już myślałem że nie dam rady czegokolwiek zrobić.... ale jeszcze się zmusiłem i zainstalowałem sterowniki ze strony ati/amd, no ale teraz nadzieja umarła ostatnia... tosamo co wcześniej... jestem już zmęczony tym, więc bardzo proszę Was o pomoc.
Moja konfiguracja sprzętu:
MoBo: Asus p4v8x-x
Power: 350W ATX
CPU: 2.8 GHz Celeron D 478 Socket
HDD: 250GB SataII Seagate
RAM: 1GB KingStone
GPU: miałem x1600pro (działała dobrze, do puki się nie rozwaliło wejście power), mam x1650pro (właśnie z nią mam problem), 9550 sapphire 128mb (tą mam aktualnie).

Ja myślę, że może być coś z tym, że wcześniej było ddr2 na grafice a teraz jest Gddr2 lub za słaby zasilacz (chociaż na podobnej grafice działało bez zastrzeżeń) lub no ja już nie wiem...
Da się coś zrobić czy odesłać im to i poprosić o starszą wersję innego producenta, ale działająca?
Jeszcze raz proszę Was o pomoc i z góry bardzo dziękuję

............................................
Czw Maj 22, 2008 4:55 pm

Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij email

M@d EasyDor
House MD

Lieutenant Commander
::: 2378 :::
STEAM_0:0:1818921
Jesli masz w kompie n dwa dyski, albo napwedy optyczne - odlacz je (zasilanie) i zobacz co sie stanie.
Jesli to wina zasilacza - zmniejszenie poboru mocy powinno zaowocowac ze wszystko bedzie cacy (i bedzie wiadomo ze to zasilacz).

Napisz tez jaki to zasilacz (firma).
Jesli stary i firmy "krzak" to faktycznie mozliwa przyczyna. Jesli jednak jest to firmowy zasilacz to owe 350W powinno w zupelnosci wystarczyc do tej konfiguracji.

Naturalnie warto sprawdzic wszystkie "standardy" czyli:
> Przeskanowac sie pod katem wirusow, spyware etc
> Przeskanowac dysk twardy w poszukiwaniu bledow
> Wywalic karte z systemu i zainstalowac jeszcze raz na sterach z plyty
> Opcjonalnie nawet przeinstalowac system (choc to uwazam za ekstremalne rozwiazanie)

Czw Maj 22, 2008 9:34 pm

•  100+ Club Member
•  Adults only
Odpowiedz z cytatem

Duszek
Random player ;)

Lieutenant
::: 1735 :::
STEAM_0:1:6791175
Ja obstawiałbym zasilacz, tylko podaj więcej szczegółów.

Czw Maj 22, 2008 9:43 pm

•  Adults only
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  L4D Survivors
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość

Gimo

Ables Man
zasilacz: esp 300 atx px 350W - więc powinien sobie poradzić (skoro na takiej samej konfiguracji radził sobie z x1600pro HIS, więc czemu z tą miał by problemy)
a więc tak, skanowanie pcta pod kątem wirusów, spyware, adware odpada (prawie za każdym razem robiłem format C: po instalowaniu sterowników), a na dodatek mam jeszcze drugi hdd (6,5GB seagate IDE - prehistoria )i na nim Ciągle, też reinstaluje system... [żeby wgrać czyste sterowniki] poza tym hdd (250 jak i 6,5gb) defragmentowałem i nie raz sprawdzałem HD Tune oraz zwykłym chkdsk (0 błędów na 250, 1 bad sektor na 6,5, ale ten klaster był już oznaczony jako bad sektor, więc tutaj raczej nie znajdę przyczyny)
standardy miałem sprawdzone, co do odpięcia wszystkiego co 'ciągnie waty' zostawiłem samego hdd i k.graf, niestety to samo, czyli zasilacz chyba wykluczę...

i wracamy do początku...

edit: zapomniałem jeszcze o istotnej sprawie, mam 2 kości ram (1gb i 512mb) na jednej i drugiej (z osobna) zaraz po formacie i zainstalowaniu sterowników dzieje się to samo, pamięci sprawdzałem memtestem [0 errors]

Pią Maj 23, 2008 9:34 am

Odpowiedz z cytatem

M@d EasyDor
House MD

Lieutenant Commander
::: 2378 :::
STEAM_0:0:1818921
A to Ci numer...

Jesli jest jak mowisz, wszystko wskazuje ze jednak cos jest z karta. Niekoniecznie musi byc walnieta - czasami (nieczesto, ale jednak) niektore sprzety sie nie lubia. Byc moze akurat ta karta nie lubi sie z twoja plyta glowna?

Inna opcja - wlasnie plyta. Moze np styki szwankuja? Sprobuj delikatnie przetrzec je spirytusem (naturalnie kompa odlacz wogole z sieci na ten czas).

Na razie innych pomyslow brak...

Sob Maj 24, 2008 1:26 am

•  100+ Club Member
•  Adults only
Odpowiedz z cytatem

Gimo

Ables Man
spróbuje przemyć te styki, jeśli to nic nie da to chyba będę musiał odesłać kartę, innej przyczyny nie widzę...

no chyba, że rzeczywiście MoBo się nie lubi z grafą

edit: niestety to też nie pomogło, odsyłam karte na gwarancję.
Dzięx za pomoc.

Sob Maj 24, 2008 11:00 am

Odpowiedz z cytatem

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Strona 1 z 1