zaprzyjaznione fora                    

forum teczowe nutki   •                 
forum anarchy squad   •                 
forum unimatrix squad   •                 
forum serwera unimatrix   •                 
the foto borg collective   •                 

Index Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Nasza strona  

Aaaa może monitor?

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Strona 2 z 2
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Karbulot
Chief O'Brien

Administrator
::: 33327 :::
STEAM_0:1:204232
Han[D]_Solo napisał:
Karbulot napisał:
Han, nie opieralbym sie na testach CDA. To nie jest czasopismo techniczne tylko o grach, a ten jeden czy dwa monitory jakie przetestowali nie jest testem wiaryghodnym, predzej jako ciekawostka. Tym bardziej, ze nawet nie maja do tego odpowiedniego zaplecza technicznego. A to, co pisze tam pan Lukasz Nowak, nalezy traktowac jako drobne wypelnienie od lektyry o grach. Lepiej poszukac na benchmarkach albo w ostatnim numerze CHIP-a, gdzie byl test monitorow LCD.

Wiesz co, co do jakosci testow to sie nie wypowiadam bo nie mam szansy sprawdzic ich wiarygodnosci, ale jesli chodzi o zaplecze techniczne to z tego z wiem jest w redakcji caly dzial hardware`owy, ktory sie zajmuje testami.

W CDA maja tylko w sumie dwoch hardwareowcow. Nieglupiego Nowaka i chyba Bonczola (tez nieglupiego). Ale nie zmienia faktu, ze testuja po sztuce. Ich test polega na tym, ze dostaja do testow jakas rzecz, sprawdzaja ja i opisuja czy fajna czy nie. Ale brak testow porownawczych. Brak testu 50 podobnych rzeczy jak to jest na przyklad w Chipie. Brak im profesjonalnych miernikow. Chip ma najwieksze laboratorium w Polsce i sa najbardziej wiarygodni. Porownuja tez najwiecej modeli i robia wykresy podsumowawcze.

............................................
Wto Lip 10, 2007 10:38 am

•  100+ Club Member
•  Administracja
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Dyplomowany Karbowłaz
•  Head Admini
•  Kompoty
•  L4D Survivors
•  Moderatorzy
•  Sztab BORG
•  Tęczowe Nutki Member
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość

Han[D]_Solo
c18 | Evangeline

Fleet Captain
::: 3870 :::
STEAM_0:1:1232882
Karbulot napisał:

W CDA maja tylko w sumie dwoch hardwareowcow. Nieglupiego Nowaka i chyba Bonczola (tez nieglupiego). Ale nie zmienia faktu, ze testuja po sztuce. Ich test polega na tym, ze dostaja do testow jakas rzecz, sprawdzaja ja i opisuja czy fajna czy nie. Ale brak testow porownawczych. Brak testu 50 podobnych rzeczy jak to jest na przyklad w Chipie. Brak im profesjonalnych miernikow. Chip ma najwieksze laboratorium w Polsce i sa najbardziej wiarygodni. Porownuja tez najwiecej modeli i robia wykresy podsumowawcze.

Akurat test monitorow, ktorego wynik podalem zawieral dokladnie 10 modeli w roznych kategoriach cenowych. Nie jest to powalajaca suma, ale zawsze cos. Tyle slowem wyjasnienia i chyba nie ma co sie nad tym bardziej rozstrzasac.

Wto Lip 10, 2007 9:01 pm

•  Adults only
•  BORG Member
•  Cytrynka18
•  Dyplomowany Karbowłaz
•  Kompoty
•  L4D Survivors
Odpowiedz z cytatem

Mider
Zasadzka

Fleet Captain
::: 4151 :::
STEAM_0:0:1039742
Proponuję wydać ciut więcej i kupić coś takiego jak Samsung SyncMaster 206BW. 20 cali, panorama, 2ms czas reakcji g2g, kontrast 3000:1

Sro Lip 11, 2007 12:02 am

•  Clan STORM
•  Juniors only
•  UnimatriX Squad
Odpowiedz z cytatem

IR Sanchez
nuclear blast

Lieutenant Junior Grade
::: 1132 :::
STEAM_0:0:478363
Mider napisał:
Proponuję wydać ciut więcej i kupić coś takiego jak Samsung SyncMaster 206BW. 20 cali, panorama, 2ms czas reakcji g2g, kontrast 3000:1

Ten Samsung to zadna rewelacja. Matryca TN, a "z gowna bicza nie ukrecisz".
Kontrast 3000:1 to oczywiscie "chłyt marketetingowy".

Zaleta niewatpliwe jest wysoka rozdzielczosc tej 20' matrycy - 1680x1050. Jednoczesnie moze byc to spora wada, bo do takiej ilosci pixeli potrzeba poteznej karty graficznej do 3D.

Sro Lip 11, 2007 7:51 am

•  100+ Club Member
•  Adults only
Odpowiedz z cytatem

Karbulot
Chief O'Brien

Administrator
Sanczez, ale zauwaz ile Joorek ma przeznaczone na monitor. To jest kasa na monitor niestety ale z nizszej, max sredniej polki. Inna sprawa, ja tam nie narzekam na matryce TN w swojej iiyamie. Juz byla gadka z Czlaperem na ten temat i z jurym. Psioczyli na nia, a ja tam jestem zadowolony. I wezmy pod uwage, ze jestem grafikiem, ktory robi strony, a zatem na obraz jestem wyczulony. Czlaper kupil niby z super matryca, a zadowolony jest tak sobie. Mial nawet problemy z Photoshopem.

Sro Lip 11, 2007 8:17 am

•  100+ Club Member
•  Administracja
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Dyplomowany Karbowłaz
•  Head Admini
•  Kompoty
•  L4D Survivors
•  Moderatorzy
•  Sztab BORG
•  Tęczowe Nutki Member
Odpowiedz z cytatem

IR Sanchez
nuclear blast

Lieutenant Junior Grade
Wiesz Karbi, ja tez mam Iiyame na TN (Prolite E1900S) i dla mnie ta matryca to gowno. Po prostu gama barw jest tak uboga, ze az smutno. Przejscia tonalne maja potwornie widoczny gradient, i to jest wlasnie ten bol.

Ale wiedzialem o tym, a poniewaz fundusze rowniez byly ograniczone, to swiadomie poszedlem na ten kompromis.
Bo sa inne zalety LCD (miej szkodliwe dla wzroku niz CRT), a ponadto TN'ki, nawet te tanie, maja bardzo dobre czasy reakcji co ogranicza smuzenie.

Sro Lip 11, 2007 9:20 am

•  100+ Club Member
•  Adults only
Odpowiedz z cytatem

Karbulot
Chief O'Brien

Administrator
Sanczez, mylisz pojecia. Chodzi ci pewnie o brak plynnego przejscia w gradiencie. Tak sie sklada, ze jakos roznicy takze nie widze. Tu mam tak swoja strone nafaszerowana gradientami:

:: LINK ::

I wszystko widac cacy. Nie wiem, moze masz jakies ponadwymiarowe oczy. Moze przy jakis zaawansowanych stacjach graficznych taki monitor nie spelni norm, ale my jestesmy zwyklymi userami kompow a nie jakimis chuj wie nie wiadomo jakimi super hiper grafikami.

Sro Lip 11, 2007 10:02 am

•  100+ Club Member
•  Administracja
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Dyplomowany Karbowłaz
•  Head Admini
•  Kompoty
•  L4D Survivors
•  Moderatorzy
•  Sztab BORG
•  Tęczowe Nutki Member
Odpowiedz z cytatem

IR Sanchez
nuclear blast

Lieutenant Junior Grade
Na tej stronie rzeczywiscie jest niezle, na pierwszy rzut oka nie widac stopniowanego gradientu.

Coz, na swoim monitorze (a takze gdziekolwiek nie siade przy TNie) spotykam sie na codzien wielokrotnie z razacymi (imho) przykladami braku plynnego przejscia barw.
Moze komus to nie przeszkadza, dla mnie jest to niestety widoczne i upierdliwe, ale to tylko takie moje wybryki

Zauwaz, ze nie neguje pomyslu kupna monitora z matryca TN bo wiem, ze tylko takie sa w rozsadnych cenach. Ba, sam mam taki i godze sie z wadami/zaletami.

W swoim poscie n/t propozyycji Zasadzki chodzilo mi dokladnie o to, co napisalem (sprawa kontrastu, oraz wysokiej rozdzielczosci matrycy).

Parafrazujac:
ten nieszczesny kontrast, podany w specyfikacji (3000:1) ma sie tak jak pies do jeza
- to oczywiscie sztuczka producenta, polegajaca na pomiarze w specyficznych, abstrakcyjnych warunkach, w normalnym uzyciu nie spotykanych.
Inaczej mowiac, kontrast 3000:1 mozna traktowac analogicznie jak czas reakcji 2ms gtg - realnie jest to okolo 10-15ms.

Dodatkowo wysoka rozdzielczosc, na relatywnie malej powierzchni (20') oznacza, ze trzeba siedziec dosc blisko monitora, bo wszystko jest male.
Warto wiedziec, ze taka rozdzialka (1680x1050) to standard w matrycach 22' WS.
Takze nie ma rozy bez kolcow.

Sro Lip 11, 2007 10:49 am

•  100+ Club Member
•  Adults only
Odpowiedz z cytatem

Czlaper

Commander
::: 2858 :::
STEAM_0:0:4963561
Co do rozdziałki mam właśnie 1680x1050 na 20" i jakoś nie narzekam. Fakt pierwsze wrażenie jest: "Co to wszystko takie ku*** małe?! Nic nie widać". Ale wystarczyło zwiększyć czcionke z 8 na 9 i jest ok. Teraz jest odwrotnie, nie potrafiłbym się przyzwyczaić do 1024x768, mimo tego iż niemam najlepszego wzroku (powinienem nosic okulary)

Ten kontrast 3000:1 to faktycznie niezła ściema. Osiągany pewnie gdzieś w teori przy włączeniu opcji dynamicznego kontrastu. Ja u siebie jak szybko to włączyłem tak samo szybko wyłączyłem. Nijak nie nadaje się to do normalnego użytkowania

Matryce TN mają jedną podstawową zalete, niski czas reakcji, co jest zaletą dla graczy. Tyle, że joorek napisał żeby nie patrzeć na monitor z perspektywy gracza, więc dla niego lepszym rozwiązaniem byłaby matryca pva. Niestety wiąże się to z kwotą przynajmniej 1400zl.

Karbi twierdzisz, że matryce TN są takie dobre. Nie są złe o ile nie zwraca się zbytniej uwagi na przejścia między kolorami i nie denerwuje drżenie obrazu. Gdy kupowałem swój monitor poprosiłem najpierw o jego podłączenie, żeby się upewnić przed kupnem. Obok stała Iiyama 17" na TN (konkretnego modelu nie pamiętam) no i niestety różnica była mało powiedzieć spora.
Marudziłem troche na swój monitor, ale marudziłbym chyba na każdy. Niestety chyba nie ma monitorów lcd, które oferowały by taki obraz jak porządne crt (pomijam monitory profesjonalne z 5k lub więcej, bo ich nigdy na oczy nie widziałem). Technologia lcd nie jest niestety idealna

Sro Lip 11, 2007 12:16 pm

•  Anarchy Squad
•  BORG Member
•  Dyplomowany Karbowłaz
•  Head Admini
•  Kompoty
•  L4D Survivors
•  Sztab BORG
Odpowiedz z cytatem

joorek
HakunaMatata

Lieutenant Junior Grade
::: 1415 :::
STEAM_0:1:37648; STEAM_0:0:13353631
w TAKIM RAZIE BęDę ZBIERAł NA TO albo cos podobnego :: LINK ::

pOCZKAM DO SIERPNIA I POJADę NA GIEłDę, MOżE COś DOZBIERAM. w TAKIM WYPADKU PODAWAJCIE COS Z MATRYCA PVA I JUż NIE MUSZą BYć PANORAMICZNE ;] W granicach 1k. Najwyżej będę się targował i kupię głośniki 5.1 a nie 7.1 ;/

EDIT: eh ten capslock ;]

Czw Lip 12, 2007 8:03 am

•  Adults only
•  BORG Member
•  Clan Destructive Socks
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij email

sleep
c18 | Sharon

Commodore
::: 4704 :::
STEAM_0:1:2083247
JooRek! napisał:
w TAKIM RAZIE BęDę ZBIERAł NA TO albo cos podobnego :: LINK ::

pOCZKAM DO SIERPNIA I POJADę NA GIEłDę, MOżE COś DOZBIERAM. w TAKIM WYPADKU PODAWAJCIE COS Z MATRYCA PVA I JUż NIE MUSZą BYć PANORAMICZNE ;] W granicach 1k. Najwyżej będę się targował i kupię głośniki 5.1 a nie 7.1 ;/

EDIT: eh ten capslock ;]

reasumując dobry wybór JooRek

ja mam coś takiego - :: LINK ::
PVA grafika miodzio. Wbrew pozorom sajszung robi coraz lepsze monitorki LCD

pozdro

Czw Lip 12, 2007 12:53 pm

•  100+ Club Member
•  Adults only
•  BORG Member
•  Cytrynka18
•  L4D Survivors
•  Sztab BORG
Odpowiedz z cytatem

joorek
HakunaMatata

Lieutenant Junior Grade
::: 1415 :::
STEAM_0:1:37648; STEAM_0:0:13353631
A co myślicie o tym :: LINK ::

Czw Lip 12, 2007 1:16 pm

•  Adults only
•  BORG Member
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij email

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Strona 2 z 2
Idź do strony Poprzedni  1, 2