|
 |
Baza porad
|
 |
markooff [Unimatrix|sq] ZajceW
 ::: 6013 :::
STEAM_0:1:8071246
|
Pomysl z wydzieleniem osobnego subforum jest bardzo dobry
Wiele for o tematyce nawet scisle problemowej (jak forum.slackware.pl forum.dug.net czy infojama.pl, przemo.org ) mimo bardzo dokladnie okreslonych dzialow - posiada wlasnie takie osobne dzialy - czesto o nazwie FAQ - gdzie znajduje sie kanon problemow i gootwych rozwiazan do nich .
Pozdrawiam
............................................ Nie Kwi 06, 2008 11:09 am
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
 ::: 33327 :::
STEAM_0:1:204232
|
Sprobowac zawsze mozna. Poki co, musi byc tylko scisla wspolpraca pomiedzy tymi ktorzy maja modki w normalnych poradach z tymi, ktorzy beda moderowac dzial problemow rozwiazanych. Ostrzegam, roboty z tym jest duzo, duzo babrania w postach i czyszczenia. Standardowo stosowane przez moderatorow "Dobra zamykam" nic tu nie da. Nie tedy droga. Posty musza byc ladnie "przefasowane", aby byly latwo namierzalne i odczytywalne. Zeby nie pogubic sie w goszczu spamu, offtopow i pierdolenia.
Jak juz pisalem na razie jako chetny sie zglosil hudys. Wiem, ze chlopak jest bardzo pomocny i czesto udziela porad. Dlatego dostanie modka i bedzie tam sobie pracowal. Inni chetni musza sie wykazac podobnymi checiami, dlatego jak ktos poprosi a nie dostanie, to niech nie bedzie zdziwiony. Nawet jesli to bedzie ktos ze Sztabu.
............................................ Nie Kwi 06, 2008 12:01 pm
|
|

|
TUTI [BORG] TUTI
 ::: 4143 :::
STEAM_0:1:8587600
|
hmm.. bardzo dobry pomysł
i rownież zgłaszam sie do pomocy
jestem codziennie na forum i długo tu przesiaduje
napewno sie przydam
pozdrawiam
............................................ Nie Kwi 06, 2008 12:13 pm
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
|
Nie jest pytanie czy tu dlugo przesiadujesz. Pytanie jest takie, czy duzo pomagasz innym ludziom i czy twoje porady sa wartosciowe. Pokaz dziesiec swoich porad ktore pomogly na pierwszysch trzech stronach dzialu porad i pomocy a wtedy pogadamy.
Dzial zalozylem. Mozna w nim odpowiadac, ale nie mozna zakladac nowych topikow. Nazywa sie "Skarbnica problemow rozwiazanych".
............................................ Nie Kwi 06, 2008 12:16 pm
|
|

|
Bartosh! Batuchan
 ::: 2448 :::
STEAM_0:0:10761336
|
Na forum jestem aktywny, staram sie pomagać jeśli tylko wiem jak. Jest kilkanaście tematów w których pomogłem, a w niektorych kilkanastokrotnie np. "szukam piosenki", lub "jaki wybrać telefon". Prowadziłem kiedyś forum wiec wiem jak moderować. I czasu też mam sporo, myślę że mógłbym sie tym zająć. Pozdrawiam.
............................................ Nie Kwi 06, 2008 12:24 pm
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
|
Szukam piosenki to dupa nie porada.
............................................ Nie Kwi 06, 2008 12:38 pm
|
|

|
hudys Pingwiniasty
 ::: 1909 :::
STEAM_0:0:21641756
|
Karbulot napisał: |
Gandalf Szary napisał: |
Do dupy to wyjdzie. Nie ma to jak uzyc funkcji szukaj. Naprawde Karbi, z calym szacunkiem, nie wydaje mi sie zebys mial tyle czasu zeby moderowac topiki z odpowiedziami, zeby zostaly tylko same "esencje". |
A kto powiedzial, ze ja mam to moderowac? Ludzie sie tym beda zajmowali. Juz sa chetni, na przyklad hudys. A ze chlopak bardzo czesto i duzo pomaga na forum, sklonny jestem dac mu ten dzial. |
O jak fajnie, z miłą chęcią mogę się zaopiekować tym działem Widze ze już nim jestem Dzieki Karbulot, ale co ja mam robić z tym działem skoro tam trafiają już rozwiązane i zamknięte topiki ? Jak już to chyba na cały dział "Prośby o pomoc i rozwiązywanie problemów" bo wtedy bym mógł przenosić topiki 
............................................ Nie Kwi 06, 2008 1:23 pm
|
|

|
Pocalunek Rzizel
 ::: 3859 :::
STEAM_0:0:5470094
|
Bartosh! napisał: |
Na forum jestem aktywny, staram sie pomagać jeśli tylko wiem jak. Jest kilkanaście tematów w których pomogłem, a w niektorych kilkanastokrotnie np. "szukam piosenki", lub "jaki wybrać telefon". Prowadziłem kiedyś forum wiec wiem jak moderować. I czasu też mam sporo, myślę że mógłbym sie tym zająć. Pozdrawiam. |
Hhahaha sorry ale prawie sie posikalem. CO to za pomoc jaki wybrac telefon? Albo szukam piosenki ? hihihi a to Ci dobre 
............................................ Nie Kwi 06, 2008 2:22 pm
|
|

|
Bartosh! Batuchan
 ::: 2448 :::
STEAM_0:0:10761336
|
Wiesz to był tylko przykład Spróbować zawsze było warto.
............................................ Nie Kwi 06, 2008 2:33 pm
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
|
hudys napisał: |
Karbulot napisał: |
Gandalf Szary napisał: |
Do dupy to wyjdzie. Nie ma to jak uzyc funkcji szukaj. Naprawde Karbi, z calym szacunkiem, nie wydaje mi sie zebys mial tyle czasu zeby moderowac topiki z odpowiedziami, zeby zostaly tylko same "esencje". |
A kto powiedzial, ze ja mam to moderowac? Ludzie sie tym beda zajmowali. Juz sa chetni, na przyklad hudys. A ze chlopak bardzo czesto i duzo pomaga na forum, sklonny jestem dac mu ten dzial. |
O jak fajnie, z miłą chęcią mogę się zaopiekować tym działem Widze ze już nim jestem Dzieki Karbulot, ale co ja mam robić z tym działem skoro tam trafiają już rozwiązane i zamknięte topiki ? Jak już to chyba na cały dział "Prośby o pomoc i rozwiązywanie problemów" bo wtedy bym mógł przenosić topiki  |
Mozesz rozwiazywac to na dwa sposoby. Jeden topik z poradami nie ma sensu. Bo w koncu i tak trzeba bedzie go przeszukiwac, a jak sie uwali albo przez przypadek skasujesz (jak ja niedawno swoj), to bedziesz mial biede.
Jesli modek z dzialow porad zdecyduje, ze prosba jest na tyle wazna i czesto wystepujaca ze mozna ja "zarchiwizowac" przesle do Twojego dzialu. A ty ta porade ladnie zatytulujesz i przetrzebisz caly topik. Zostawisz tylko posty z pomocnymi poradami (musi tak byc, nie pisza za nikogo bo w razie czego bedzie mozna sie zwrocic do autora danej porady), zas spam i offtopy pousuwasz.
Oczywiscie podobne tematycznie porady mozesz laczyc w jeden topik, zas rozbijajace sie porady dzielic. Zrobisz jak uwazasz, daje Ci wolna reke. Ogolny zarys masz, siestes madry chlopiec i powinienes sobie poradzic. Jesli zobaczymy, ze dajesz sobie z tym rade, to bedzie git. A jak pomysl chybi to sie po prostu skasuje dzial.
Nie bede Ci dorzucal modkow na sile. Podobnie jak z dzialami tematycznymi (gotowanie, mapping) sam mnie poprosisz kogo chcesz do pomocy. Oczywiscie moge odmowic jesli dana osoba wczesniej kiedys mi podpadla. Ale sam nikogo na sile nie bede Ci dorzucal.
Generalnie na forum nie mozna zakladac przez nikogo nowych topikow. Tylko modek moze. Ale moga odpowiadac. Mozesz pozostawiac otwarte topiki aby ludzie mogli dopisywac porady, mozesz je zamykac. Mozesz stworzyc kilka przyklejonych z najczesszymi pytaniami (np jaki antyvirus czy firewall).
Sprawa najwazniejsza. Porady MUSZA byc sprawdzone. Jesli ktos ma problem, drugi pomoze a czlowiek z problemem napisze "OK POMOGLO, DZIEKI" czy jakos tak, oznacza to ze problem jest rozwiazany. Niech nikt nie przerzuca topikow niedokonczonych, ze porada wprawdzie jest, ale nie wiadomo czy pomogla.
............................................ Nie Kwi 06, 2008 3:16 pm
|
|

|
hudys Pingwiniasty
 ::: 1909 :::
STEAM_0:0:21641756
|
Aha rozumiem karbi, to pod wieczór poszukam topików napisze do odpowiednich osób o przeniesienie i zredaguje je
Dodano 45 minut temu:
Właśnie wpadłem na pomysł, może zrobić tak aby autor tematu mógł edytować swój temat i zmienić jego nazwę, np jeżeli temat zostanie rozwiązany do wtedy przybrał by formę
[Solved] MOJ EXTRA TOPIC
i wtedy JA jako moderator Skarbnicy problemów rozwiązanych przeczytam to i stwierdzę czy się nadaje czy nie, jeżeli tak to wysłam PMa do moderatora i on przenosi temat do działu 
............................................ Nie Kwi 06, 2008 4:44 pm
|
|

|
`Mat
 ::: 4303 :::
STEAM_0:1:9856911
|
Ja bym mógł pomóc w każdej wolnej chwili.
Pzdr.
............................................ Nie Kwi 06, 2008 5:10 pm
|
|

|
Siergiej Ja Yeti ^^
 ::: 3639 :::
STEAM_0:1:3084859
|
Także mógł bym pomóc. Mam dużo wolnego czasu i mógł bym pomoc w przenoszeniu topików.
............................................ Pon Kwi 07, 2008 7:20 am
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
|
Siergiej, o ile wiem to ty sam zazwyczaj potrzebujesz pomocy. Co to znaczy pomoc w przenoszeniu topikow? To ma byc pomoc w budowie dzialu, filtrowaniu wiadomosci. Ty masz wiedziec, czy porada jest wartosciowa i przydatna, czy moze byc czesto wysteopujaca czy to tylko zwykle pierdolenie. Bez jaj panowie, w tym przypadku same checi nie wystarcza. Ja potrzebuje ludzi, ktorzy naprawde znaja sie na kompach i potrafia rozwiazywac wiele problemow. Banda ludzi z dobrymi checiami nie wystarczy. Wy musicie rozumiec problem i miec "czuja" na jego rozwiazanie. Jak juz pisalem, prosze pokazac mi kilka ostatnich topikow, w ktorych wykazaliscie sie wiedza i pomogliscie z sukcesem. Porady w stylu jak znalezc piosenke, bo umiem szukac na Googlach czy jaki kupic telefon, bo ten co mam jest fajny i polece go innym to nie sa porady jakie mam na mysli. Albo robimy porzadny dzial z ludzmi ktorzy sie znaja na kompach albo nie robimy go wcale. To jest dzial specjalistyczny i potrzebuje tam tylko specjalistow.
............................................ Pon Kwi 07, 2008 11:10 am
|
|

|
`Mat
 ::: 4303 :::
STEAM_0:1:9856911
|
Mi tam bardziej chodziło o "wygląd" posta. hudys wyciąga najpotrzebniejsze info na dany temat, a ja to przepisuję jasno i przejrzyście. No, ale jak taka pomoc jest zbędna to ja to respektuję i na siłę nigdzie się nie wpycham
Pzdr.
............................................ Pon Kwi 07, 2008 12:07 pm
|
|

|
|