|
 |
Otwieranie linkow forumowych
|
 |
Karbulot Chief O'Brien
 ::: 33327 :::
STEAM_0:1:204232
|
Pytanko w sumie do Mientusa.
Sprawa ma sie nastepujaco.
Jak ktos zapodaje link do forum, zwykle sie otwiera w nowym oknie. OK, jak najbardziej poprawne. Ale czy mozna zrobic tak, ze linki spod adresu theborg.pl/board/... i celinternet.pl/board/... otwieraly sie w tym samym oknie? Idzie jakos wydzielic te dwa adresy? Jak ktos chce sobie otwierac w nowym oknie, sobie zawsze moze kliknac PPM i wybrac o"otworz w nowym oknie", badz otworzyc z CTRL lub Shiftem. Miewalem juz sensacje, ze otworzylem taki link, zmknalem okno a pozniej w biezacym oknie mialem juz wszystkie posty przeczytane, bo mi przegladarka zamkniecie tamtego okna potraktowala jako wyjscie z programu.
Kolejna sprawa to podwojna domena. Juz z Zasadzka rozmawialem na temat jej ujednolicenia, ale to sprawa w sumie przyszlosciowa. Jako, ze opieram sie osobiscie na domenie celinternet, wiele stron (w tym BORG) oparta jest wlasnie na Celinternecie. Kiedy tworezylem te strony, nie bylo jeszcze theborg.pl. Dlatego tak czy siak, wielu uzywac domeny celinternet. No i nastepuje teraz problem, bo jedni daja linki do postow na forum poprzez jedna domene, inni poprzez druga. Zonk nastepuje, kiedy uzywamy domeny jednej, zas klikamy na link z domena druga. Wiem - prosze darowac sobie odpowiedzi "Ale mozna zalogowac sie pod dwie domeny i miec spokoj". Wiem, ze oba problemy mozna latwo obejsc, ale nie kazdy na forum jest taki sprytny, zas forum ma byc przyjazne i latwe w obsludze dla kazdego. Innymi slowy, czy linki prowadzace przez domeny theborg.pl/board/... i celinternet.pl/board/... mialy usuwane te wpisy? Zeby zamienialy sie na linki relatywne, czyli odwolywaly poprzez forum? Zeby link theborg.pl/board/vievtopic?xxx... zmienial sie po prostu na vievtopic?xxx.
............................................ Wto Paź 09, 2007 8:11 am
|
|

|
Deska Szelest.DSK
 ::: 3489 :::
STEAM_0:0:6298995
|
Już kiedyś chyba był poruszany taki temat i z tego co pamietam to rozeszło sie po kościach, a szkoda bo to naprawde uciążliwe.
............................................ Wto Paź 09, 2007 8:18 am
|
|

|
Mider Zasadzka
 ::: 4151 :::
STEAM_0:0:1039742
|
I tak forum jest dostosowane częściowo do działania z dwoma domenami. Wcześniej ciastka wysyłały sie tylko na jedną, wpisaną w config domenę. Teraz forum samo dostosowuje ciastka do używanej domeny. Z linkami jest trudniej, trzeba by wykrywać linki odwołujące się do forum i zmieniać je w locie domenę użytą w linku na domenę używaną przez użytkownika.
............................................ Wto Paź 09, 2007 9:54 am
|
|

|
Mider Zasadzka
|
Zrobiłem na kolanie małego hacka.
Polega on na tym co pisałem wyżej. Jeśli ktoś loguje się z domeny borg.celinternet.pl a link jest z adresem theborg.pl zostanie zamieniony na celinternetowy. oczywiście w druga strone też to działa.
dobra, modyfikacja, poprawiłem, wszystko działa.
............................................ Wto Paź 09, 2007 10:34 am
|
|

|
Karbulot Chief O'Brien
 ::: 33327 :::
STEAM_0:1:204232
|
Super, wielkie dzieki.
............................................ Wto Paź 09, 2007 10:37 am
|
|

|
Mider Zasadzka
|
Zobaczymy czy wszystko będzie działać 
............................................ Wto Paź 09, 2007 11:28 am
|
|

|
Mientus Zla Halina
 ::: 3168 :::
STEAM_0:1:1277260
|
porównujesz to z jakimś hardkodem czy wyciągasz z konfiguracji nazwę domeny ?
............................................ Wto Paź 09, 2007 12:22 pm
|
|

|
jury [BORG] Boq'ta
 ::: 4674 :::
STEAM_0:1:227154
|
jedna uwaga, temat czy post pod domena theborg.pl ma inne id niz ten pod celinternet, przynajmniej tak bylo jeszcze jakis czas temu, wiem bo sam kilka razy zmienialem poczatek linku na domene ktorej uzywalem i otwieral mi zupelnie inny temat
............................................ Wto Paź 09, 2007 3:50 pm
|
|

|
ml0dy [DaRk_^_$iDe]
 ::: 3088 :::
STEAM_0:0:4364171
|
jury, teraz to dziala, przynajmniej ja kilkukrotnie zamiast logowac sie zmienialem domene zostawiajac numer postu i zaskakiwalo.
choc moge sie mylic
............................................ Wto Paź 09, 2007 5:22 pm
|
|

|
Mider Zasadzka
|
Mientus napisał: |
porównujesz to z jakimś hardkodem czy wyciągasz z konfiguracji nazwę domeny ? |
Na chama wepchnąłem tuż przed Twoimi modyfikacjami parsera BB kodu.
BTW, plik dodałem do własnych modyfikacji.
jury napisał: |
jedna uwaga, temat czy post pod domena theborg.pl ma inne id niz ten pod celinternet, przynajmniej tak bylo jeszcze jakis czas temu, wiem bo sam kilka razy zmienialem poczatek linku na domene ktorej uzywalem i otwieral mi zupelnie inny temat |
To nie jest prawda. Posty mają numer wbity w bazę i nie ma znaczenia z jakiej domeny pochodzą i na jakiej się wyświetlają.
............................................ Wto Paź 09, 2007 7:39 pm
|
|

|
markooff [Unimatrix|sq] ZajceW
 ::: 6013 :::
STEAM_0:1:8071246
|
Struktura zapisywania postow w phpbb jest taka ze
w tabeli phpbb_posts (domyslnie) sa umieszczane wylacznie naglowki postow - czyli dane o nich ( czas utworzenia, id autora, ip z ktorego pochodzi itp) w tabeli phpbb_posts_text jest zawartosc kazdego postu ,a w tabeli phpbb_topics lista postow ktore tworza dany topic (id_postu otwieracjacego, konczacego itp) . Laczy je za kazdym razem id_postu Ocyzwiscie mowie o ustawieniach domyslnych bez grzebania
nie jest wiec mozliwe zeby logujac sie naserwer z jednego ip uzyskiwac inne posty niz z innego (o ile oczywiscie logujemy sie na to samo konto)
Pozdrawiam
............................................ Sro Paź 10, 2007 10:56 am
|
|

|
M@d EasyDor House MD
 ::: 2378 :::
STEAM_0:0:1818921
|
Ej cos sie pomieszalo chyba...
Nie moge sie zalogowac z adresu :: LINK ::
moge tylko z
:: LINK ::
Coscie namieszali Wy psuje 
............................................ Sro Paź 10, 2007 11:59 am
|
|

|
presto c18 | Fedra
 ::: 3577 :::
STEAM_0:0:8406115
|
coś się zmieniło hm...
wcześniej wchodziłem na forum tęczowych nutek klikając w link w zaprzyjaźnionych forach i byłem zalogowany. Teraz za każdym razem muszę się od nowa logować. Gdy dodam nutki do zakładek i stamtąd wchodzę na forum - problemu nie ma.
Wcześniej wszystko śmigało, tzn wszystkie fora z zaprzyjaźnionych oprócz forum anarchy.
A teraz nutki dołączyły 
............................................ Czw Paź 11, 2007 1:53 pm
|
|

|
Mider Zasadzka
|
Tu się akurat nic nie zmieniło. Wywal wszystkie ciastka i sprawdź czy zadziała.
M@d - no to jest niestety nieszczęście. i tak poprawiłem skrypt, ale jeszcze trochę trzeba nad nim popracować. Ciastka uznają, ze domeny link-ftp i theborg.pl to różne domeny (i mają rację). Jeśli się więc logujesz na theborg.pl a link jest na theborg.pl to automat logujący nie zadziała (jeszcze).
............................................ Czw Paź 11, 2007 2:37 pm
|
|

|
Mider Zasadzka
|
markooff napisał: |
nie jest wiec mozliwe zeby logujac sie naserwer z jednego ip uzyskiwac inne posty niz z innego (o ile oczywiscie logujemy sie na to samo konto) |
Logowanie na inne konto, też nie zmienia id posta, bo to jest nadawane w momencie jego wysłania i jest "raz na ameniczne".
............................................ Czw Paź 11, 2007 2:39 pm
|
|

|
|