zaprzyjaznione fora                    

forum teczowe nutki   •                 
forum anarchy squad   •                 
forum unimatrix squad   •                 
forum serwera unimatrix   •                 
the foto borg collective   •                 

Index Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Nasza strona  

Condition Zero - juz gralem :D

Napisz nowy tematTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Strona 1 z 1

Zszywa3
dziewczyna z PRLu

Lieutenant Commander
::: 2457 :::
STEAM_0:0:240204

Jako ze dzisiaj udalo mi sie polozyc lapki na CS:CZ chcialbym zaprezentowac tutaj swoje pierwsze wrazenia z tej gry. Pomyslalem sobie, ze co innego recenzje na gamespotach i innych tego typu serwisach, a co innego subiektywna opinia drony. Mam nadzieje, ze kogos zainteresuja moje wypociny. Jeszcze jedna sprawa - swoja kopie gry mam ze zrodel legalnych inaczej, choc jest to wersja pelna, takze nie moge dzielic sie spostrzezeniami z gry po necie (jak pogram dluzej i mi sie spodoba, to i tak kupie oryginal i wtedy bede mogl sie wypowiadac o grze sieciowej). A teraz do rzeczy.

Po pierwsze i chyba najwazniejsze: boty. Jakby ktos nie wiedzial w CZ sa boty . Po paru godzinach gry z nimi moje wrazenia sa baaaardzo pozytywne. W grze wystepuja 4 poziomy trudnosci, inaczej mowiac skilla ai. Gralem tylko na ostatnim i moge smialo powiedziec, ze poziom umiejetnosci botow jest calkiem niezly. W porownaniu do podbota (wlasciwie tylko takie porownania maja sens) jest wyzszy. W CZ boty maja niezlego aima, umieja ladnie strafowac oraz wreszcie trafiaja z awp. Podczas grania nie uswiadczymy hedow z d... w podbotowm stylu. Tak samo mamy wieksze szanse na przezycie przy spotkaniu twarza w twarz z czym bylo dosc ciezko. Generalnie ma sie wrazenie, ze boty zachowuja sie bardziej "po ludzku" (zgodnie z zapowiedziami autorow zreszta), popelniaja proste bledy, ale i potrafia czasem zachwycic swoja gra. Mowia takze wiele przez voica, i to calkiem sensownie, oraz sluchaja sie komend radiowych (choc to zalezy od okreslonych parametrow bota). Bardzo spodobalo mi sie zachowanie botow zwiazane z bomba - jak sie ja podlozy, to pilnuja albo leca rozbroic, jak sie wyrzuci od razu jest gadka, ze bomba na ziemi i leca ja podniesc, kiedy bot z ct zobaczy lezaca bombe, to siedzi i jej pilnuje. Jedna rzecz, do ktorej mozna sie przyczepic to rzucanie granatow. Podbot prawie ich nie uzywal i boty z CZ takze robia do dosc rzadko. A jesli juz zachce sie im wyciagnac granat, to zwykle laduje on pod nogami kolegi z druzyny. Mozna by to dopracowac.

Druga sprawa, to gra offline. Mozna grac tylko po stronie ct, ale to w sumie nie jest az takim strasznym minusem. Misji do wyboru jest sporo, chociaz na poczatku dostepne sa tylko bodajze 3. Po kolei zatem. Na poczatku wpisujemy ksywke i wybieramy poziom trudnosci. Pozniej przechodzimy do ekranu wyboru misji (wlasciwie mapki). Do kazdej z nich sa poprzydzielane zadania, ktore trzeba wykonac - im poziom trudnosci wiekszy tym sa one trudniejsze i jest ich wiecej. Dla przykladu na pierwszej mapce, ktora jest de_dust, gracz musi zabic 2 wrogow w 1 rundzie i przezyc + zabic 10 wrogow + wygrac 1 runde w 45 sekund (poziom trudnosci ekspert). Poza tym do przejscia misji trzeba miec co najmniej 3 wygrane rundy oraz przewage 2 wygranych rund nad przeciwnikiem (z tego co pamietam ). Po zapoznaniu sie z parametrami misji pokazuje nam sie ekran wyboru druzyny. Mamy na koncie 8 punktow (na poczatku), za ktore mozemy zwerbowac sobie czlonkow oddzialu (czytaj boty). Oczywiscie im dany bot ma wieksze umiejetnosci tym wiecej punktow trzeba na niego przeznaczyc. O klasie "zawodnika" decyduja trzy parametry: skill, posluszenstwo i odwaga. Kazdy uzywa tez okreslonej broni. Trzeba dobrze kalkulowac, zeby wybrac odpowiedni zespol. Na poczatku mozemy werbowac boty za 1-4 punktow (opcja heatonow za 5 pkt jest nieaktywna ). Szybko pojawia sie pytanie czy lepiej wziac 2 mocnych kolesi za 4 punkty i grac we 3 (2 boty + gracz) czy wystawic pelna 5, lecz za to z mniejszymi umiejetnosciami. Ja szukalem tradycyjnie zlotego srodka . Po wyborze teamu przechodzimy juz bezposrednio do misji. Gra sie normalnie, tzn. tak samo jak ffa, lecz nalezy miec na wzgledzie zadania do wypelnienia. Trzeba przyznac, ze takie rozwiazanie potrafi dostarczyc adrenaliny i mi przypadlo do gustu. Z pewnoscia jest ciekawsze od "zwyklego" treningu z botem, a czasem potrafi nawet dostarczyc wrazen silniejszych niz podczas gry z ludzmi. Po przejsciu misji zyskujemy punkty, ktore mozemy przeznaczyc na zwerbowanie nowego i lepszego czlonka zespolu, oraz dostep do nowych mapek. Prawdopodobnie autorzy przewidzieli jeszcze inne bonusy, lecz u mnie sa one na razie nieaktywne (przeszedlem cale 3 misjie ).

Pewnie chchelibyscie wiedziec, czy zmienilo sie cos od strony technicznej? I tak i nie. W sumie to ciagle ten sam stary cs . Sa nowe mapki i sa mapki stare, ale z nowymi teksturami i troszke pozmieniane (maja dopisek cz na koncu nazwy, np. de_dust2_cz). Poki co odwiedzilem tylko kilka z nich, ale wywarly one na mnie pozytywne wrazenie. Gralem na dustach, aztecu, office'ie. Teksturki wygladaja ladnie i dzieki nim mapki zrobily sie nieco swiezsze i jakby jasniejsze. Spodobal mi sie zwlaszcza office - wyglada tak jak od poczatku powinien. Co z grafika? Chyba nic... Nie zauwazylem wiekszych zmian od wersji 1.6. Dobre jest to, ze ilosc fpsow pozostala bez wiekszych zmian. Moze mapy laduja sie troche dluzej. Oprawa dzwiekowa tez mniej wiecej podobna. Z nowosci, w menu glownym jest nastrojowa, bojowa muzyczka. Poza tym boty zostaly wyposazone w ciekawe glosy. Brzmia czasem troche sztucznie, ale mi sie podobaja. Acha, jeszcze jedno: gra zajmuje na dysku 750 MB. Jesli chcemy dodatkowo zainstalowac misje, ktore byly robione wczesniej i nie zostaly ukonczone (byl taki nieudany projekt), to wowczas dochodzi nam okolo 1.1 GB. Ja zrezygnowalem z tej opcji .

Dobra, czas najwyzszy na podsumowanie, bo i tak za bardzo sie rozpisalem (w zalozeniu mialo byc kilka linijek:D). Po pierwszych paru godzinach spedzonych przy Condition Zero moje odczucia sa dosc dobre. Przede wszystkim zalezalo mi na botach i ich ulepszonym ai. Nie zawiodlem sie. Dotychczas oprocz gry online czesto trenowalem z podbotem pod 1.5. Teraz moge z czystym sumieniem wywalic 1.5 z dysku (najwyzszy czas), bo podbot ma godnego nastepce. Tryb single okazal sie wbrew moim przypuszczeniom wciagajacy. Poki co stawiam ocene 8.0/10. Jak pogram dluzej, to byc moze ulegnie ona zmianie (w koncu teraz opisalem tylko pierwsze wrazenia).

Ostatnio zmieniony przez Zszywa3 dnia Sob Mar 27, 2004 1:31 pm, w całości zmieniany 1 raz

............................................
Pią Mar 26, 2004 7:55 pm

•  Clan ReserVoir Dogs
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość

koOmbinerQa
nerka

Commander
::: 2732 :::
czyli w sumie nic tu nowego w tym cs, za boty płacić 115 zł ?? o nie ja wysiadam, a teksturki rzeczywiście ładne ale co z tego jak kasują za to grube pieniądzory, co innego gdyby poprawili modele postaci, podbili rozdziałke itd. wtedy pewnie bym kupił tą gre a tak przejdzie ona obok mnie i nawet jej nie zauważe.
Panowie z Valve zaczynają robić serie gier typu "fifa" , zapomnieli tylko dadać rok przy CZ wiedzą jak wydoić kase przy małym nakładzie finansowym

update:
aha a tak btw: czemu ten topic jest w tym dziale? powinien być w sekcji o Counter-Strike howk

Ostatnio zmieniony przez koOmbinerQa dnia Pią Mar 26, 2004 10:16 pm, w całości zmieniany 1 raz

Pią Mar 26, 2004 8:13 pm

•  Adults only
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
Odpowiedz z cytatem

Vigee
Wait For Me

Captain
::: 3234 :::
STEAM_0:0:112621
Powiem ci Zszywacz ze zle zrobiles ze zrezygnowales z Condition Zero - Deleted Scenes. Mimo ze zajmuje 1.1 GB to warto sobie w to pograc.
Wcielamy sie tam w zolnierza amerykanskiej armii i idziemy misje podobna jak w Black Hawk Down ale samemu (bo koledzy padli wczesniej). Wcielasz sie rowniez w zolnierzy niemieckich, francuskich, rosyjskich.
Misje te sa bardzo miodne i milo sie w nie gra.
Jednak jak wspomniales jest to projekt niedokonczony i ma bledy
Przykladowo stoi sobie drzewko z dwoma konarami, chce strzelac pomiedzy tymi konarami i trafiam w tekstoorke drzewa (to mnie najbardziej zabolalo). Drugim bugiem mocno rzucajacym sie w oczy jest niemoznosc strzelania do przeciwnika ktory wskoczyl przez okno i sie podnosi Szkoda troche ze sa te bugi bo jest to naprawde dobra gra.

PS. Czekam na CS 2.0 opartego na silniku HL 2
Ale bedzie jazda

Pią Mar 26, 2004 9:13 pm

•  Adults only
•  Clan ReserVoir Dogs
Odpowiedz z cytatem

Gandalf Szary
c18 | Ugly Betty

Commander
::: 2738 :::
STEAM_0:1:135014
Ja rowniez mam jak najbardziej pozytywne zdanie o CZ. Jedyne co doprowadza mnie do bialej goraczki to misje w ktorych odbija sie zakladnikow. Czasem nie zdazysz do nich dobiec jak cale terro ginie . Jak na razie przeszedlem misje na poziomie easy i normal i jade dalej Zobaczymy moze jak zdobede wszystkie medale cos sie odkryje

Update: Jeszcze nie gralem w ten niedokonczony projekt ale widze, ze bede musial . Fajne jest u botow na nizszych poziomach, ze jak trafia ct na t to stoja przez chwile i sie zastanawiaja co zrobic

Update 2: Oj Z3 trzeba zbadac sprawe od "podszewki". A tak na marginesie, skok skilla u botow z normal na hard jest straszny. A ze zapytam, ty juz skonczyles na expercie wszystko ??

Ostatnio zmieniony przez Gandalf Szary dnia Sob Mar 27, 2004 2:12 am, w całości zmieniany 1 raz

Pią Mar 26, 2004 9:22 pm

•  Adults only
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Clan FoD & V.S.
•  Clan STORM
•  Cytrynka18
Odpowiedz z cytatem

Zszywa3
dziewczyna z PRLu

Lieutenant Commander

Gandalf Szary napisał:
Jak na razie przeszedlem misje na poziomie easy i normal i jade dalej

Oj Gandalf, trzeba ambitniej podchodzic do tematu. Dajesz eksperta i jedziesz bociska .

A co do deleted scenes - pewnie jak przejde CZ, to sobie je doinstaluje. Chociaz ostatnio nasciagalem tyle gier, ze nie wiem czego sie chwycic i czasu mi brakuje. Z tego wszystkiego gram glownie w cs'a . Btw, napisze ktos za mnie magisterke?

Pią Mar 26, 2004 11:29 pm

•  Clan ReserVoir Dogs
Odpowiedz z cytatem

Eravinor
rain

Administrator
::: 2534 :::
STEAM_0:0:1918763
Nie gralem jeszcze w CZ, ale zastanawiam sie jak to bedzie wygladalo z gra online. Czy wszystko bedzie faktycznie kompatybilne, czy moze bedzie to taki 'CS 1.7', ale platny. Bo o ile zgodnosc wsteczna ma niby byc, to w druga strone naturalnie nie jest to mozliwe.

Pią Mar 26, 2004 11:30 pm

•  Administracja
•  Adults only
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Clan secforce
•  Head Admini
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij email

koOmbinerQa
nerka

Commander
::: 2732 :::
a powiedzcie mi czy w CZ są zapowiadane szumnie nowe bronie, wyrzutnie LAW i takie tam ??

Sob Mar 27, 2004 12:53 pm

•  Adults only
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
Odpowiedz z cytatem

Zszywa3
dziewczyna z PRLu

Lieutenant Commander

koOmbinerQa napisał:
a powiedzcie mi czy w CZ są zapowiadane szumnie nowe bronie, wyrzutnie LAW i takie tam ??

Hmmm, ciezko mi na razie odpowiedziec. Przeszedlem do tej pory chyba 8 mapek i jeszcze ich nie znalazlem. W zwyklej ffa z botami nie sa w kazdym razie dostepne w buy menu...

Sob Mar 27, 2004 1:30 pm

•  Clan ReserVoir Dogs
Odpowiedz z cytatem

^Acrid

Lieutenant
::: 1780 :::

Pfff!

CSC to jest gra,.. a nie jakies CZ

Nawet nie wiecie jaka to frajda pograc w to Zwlaszcza na d2, deagle, i smiercinosny zaułek miedzy CT a Terro :lol:

Sob Mar 27, 2004 1:32 pm

•  Clan ReserVoir Dogs
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij email

Zszywa3
dziewczyna z PRLu

Lieutenant Commander

Widze, ze tematy sie wyczerpaly. Zamykam.

Pon Kwi 05, 2004 5:48 pm

•  Clan ReserVoir Dogs
Odpowiedz z cytatem

Napisz nowy tematTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Strona 1 z 1