zaprzyjaznione fora                    

forum teczowe nutki   •                 
forum anarchy squad   •                 
forum unimatrix squad   •                 
forum serwera unimatrix   •                 
the foto borg collective   •                 
 
Index Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Nasza strona  
 

Co jadam, co kupuję, gdzie chadzam...



Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Kabushi
Szarru-kin


Administrator
::: 6193 :::
STEAM_0:0:11060447
wiek: 40
Motto : "Aromat identyczny z naturalnym nie jest naturalny. Gdyby był identyczny byłby naturalny, a nie identyczny z naturalnym."

Codziennie ludzie zastanawiają się czy i co kupić, gdzie oraz ile na ten cel przeznaczyć i zasadniczo nie ma znaczenia czy chodzi o żywność, przedmioty codziennego użytku, ubranie, wypoczynek czy zdrowie.
Jednym z kluczowych kryteriów oddziałujących na podjęcie decyzji jest niewątpliwe cena i właśnie to kryterium natrętnie wskazuje się nam jako najważniejsze, ale jakie są konsekwencje takiego zachowania?
Weźmy na przykład ceny żywności. Z jednej strony kupując najtańsze dostępne hmmm... powiedzmy produkty sugerowane do zjedzenia, promujemy tych producentów, którzy korzystają z wszystkich dostępnych metod zwiększania wydajności produkcji. Mamy zatem największe korporacje w których uczciwość i lojalność jest współmierna do czasu trwania umowy o pracę oraz do wysokości zarobków. Dalej mamy najwięcej nawozów, pestycydów, GMO, antybiotyków, hormonów wzrostu, MOM, konserwantów, spulchniaczy, barwników, poprawiaczy smaku, nastrzykiwań, soli wypadowej i całej gamy innych substancji i metod.
Z drugiej zaś strony pozbawiamy zarobku, a więc de facto likwidujemy, tych producentów którzy z różnych przyczyn postępują inaczej.
Istnieje też inne, śmiertelne ryzyko - takie oto, że ktoś może wiedzieć w jakich proporcjach łączyć powyższe zmienne, aby zapadalność na nowotwory przewodu pokarmowego w populacji, przed osiągnięciem wieku emerytalnego wzrosła o 60%. Czemu nowotwory? Bo to jeden z najdroższych sposobów rozstawania się z tym światem, a przecież to zysk jest najważniejszy.
Ponieważ niska cena jest odwrotnie proporcjonalna do jakości, po krótkim flircie obie cechy trwale tracą kontakt. W polit-poprawnej nomenklaturze nazywa się to szeroko rozumianym postępem technologicznym.
Tym co napędza ten system jest oczywiście chciwość, kolejna obok wstydu potężna siła determinująca nasze zachowanie. Ponieważ zaś chciwość przesłania zdrowy rozsądek, niskie ceny największe żniwa zbierają wśród ludzi kierujących się emocjami. Ciekawym efektem obniżania jakości i często ceny, bo przecież bywa i tak, że podła jakość nijak się nie chce przełożyć na niską cenę, jest złudzenie powszechnej dostępności, które z kolei współwystępując na wielu różnych obszarach życia, pociąga za sobą kolejne - mianowicie złudzenie dobrobytu. I nie ma tu nawet znaczenia fakt, że umrzemy na raka w wieku 55 lat, bo subiektywnie liczy się tylko to, że byliśmy 5 razy w Egipcie.
Niestety jest jeszcze jeden niszczący aspekt niskiej ceny. Zaspokajanie kolejnych potrzeb a nie ich ograniczanie, powoduje coraz większą trudność nasycenia się czyli momentu, kiedy człowiek przestaje zaspokajać daną potrzebę, a to wiedzie wprost do uzależnienia czy jak kto woli nałogu.



Często poruszam temat żywności. Wynika to z wszechobecnej w mass mediach fałszywej troski o nasze zdrowie. Denerwuje mnie to ciągłe wmawiani ludziom, że złe samopoczucie, niska samoocena, choroby wieńcowe, wrzody żołądka, nadwaga czy nowotwory to głównie wynik ich niepohamowanego apetytu, genetyki, stresu czy braku aktywności fizycznej. Uważam, że chodzi po prostu o to, by skierować nasze ewentualne pretensje do siebie samych.
W tym temacie skupię się z jednej strony na wyszczególnieniu substancji dodawanych do żywności (barwników, konserwantów, polepszaczy smaku itp.) oraz innych związków których symbole znajdują się na opakowaniach produktów spożywczych. Z drugiej zaś na zrobieniu listy artykułów, które uważam za zdrowe i godne polecenia. Zasada jest prosta im wiarygodniejsze źródło pochodzenia, im mniej chemii tym lepiej.

Chciałby też aby ten temat stał się tamą dla fałszerzy żywności, ich specjalistów od marketingu i prawników którzy zasłaniając się korporacyjną "moralnością", serwują nam codziennie w żywności toksyczne koktajle.

Numer E :: LINK :: kod chemicznego dodatku do żywności, który został uznany przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczny i dozwolony do użycia.

E100 - E199 barwniki
E200 - E299 konserwanty
E300 - E399 przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
E400 - E499 zagęszczacze, stabilizatory i emulgatory
E500 - E599 regulatory pH i środki przeciwzbrylające
E600 - E699 wzmacniacze smaku i zapachu
E700 - E799 antybiotyki
E800 - E899
E900 - E999 woski, glazury syntetyczne, ulepszacze, sztuczne środki słodzące i pianotwórcze
E1000 - E1599 dodatkowe związki chemiczne (np. rozpuszczalniki, dodatki zapachowe)

Lista dozwolonych w Polsce dodatków :: LINK ::
Wśród tych wszystkich związków są też substancje naturalne i nie budzące zastrzeżeń jak np. chlorofil (E140), karmel (E150a) czy wosk pszczeli (E901).

Wyszukiwarka dodatków do żywności :: LINK ::
_____________________________________________________________

Pamiętajmy!

Kilka nieszkodliwych związków może bezpośrednio lub też w skutek przemian biochemicznych w organizmie łączyć się w nowe związki mające właściwości toksyczne, rakotwórcze lub niszczące inne potrzebne związki np. witaminy.


Przykładem niech będzie benzoesan sodu E211, który w połączeniu z witaminą C - E300 może przekształcić się w rakotwórczy benzen co ma znaczenie chociażby w produkcji napojów gazowanych gdzie stosuje się obie te substancje.


_____________________________________________________________

E102 :: LINK :: Tartrazyna - cytrynowożółty barwnik azowy produkowany głównie do celów spożywczych. Jest zakazana w niektórych krajach. (...)Tartrazyna jest czynnikiem uwalniającym histaminę, dlatego po jej spożyciu astmatycy mogą odczuwać wzmożone objawy choroby (jest ona także odpowiedzialna za skurcze macicy, grożące poronieniem u ciężarnych). W przypadku osób z nietolerancją salicylanów (aspiryna, niektóre owoce, m.in. jagody i maliny) tartrazyna wzmaga jej objawy. Jest niezalecana dla dzieci, w połączeniu z benzoesanami (E210–215) może u nich powodować trudności w nauce, a nawet wystąpienie syndromu ADHD. U innych (nawet nieuczulonych) osób może wywoływać: pokrzywkę, zapalenie skóry, bóle głowy, katar sienny, trudności z koncentracją, depresję, wysypkę, swędzenie warg i języka, bezsenność, dezorientację, anafilaksję.

E110 :: LINK :: Żółcień pomarańczowa FCF - żółtopomarańczowy syntetyczny barwnik azowy stosowany do barwienia żywności. Zakazany w niektórych krajach ze względu na swoją szkodliwość (np. w Norwegii i Finlandii). Skutki uboczne patrz E102

E123 :: LINK :: Amarant – syntetyczny, nieziarnisty, ciemnoczerwony spożywczy barwnik smołowy, zakazany w niektórych krajach. Ma dobrą wytrzymałość na wysoką temperaturę i światło. Istnieją badania dowodzące jego mutagenności. Skutki uboczne patrz E102, poza tym może być przyczyną nieżytu nosa, a także wpływać na płodność, wątrobę i nerki. Jest kancerogenny i teratogenny. Spożywany przez kobiety w ciąży może wywoływać u dziecka wady wrodzone.

E124 :: LINK :: Czerwień koszenilowa A - organiczny związek chemiczny z grupy związków azowych. Syntetyczny, czerwony barwnik spożywczy. Skutkiuboczne patrz E102. Jest wymieniona w tabelach dodatków i składników chemicznych jako substancja kancerogenna.

E127 :: LINK :: Erytrozyna – wiśniowoczerwony smołowy barwnik spożywczy. Zakazany w niektórych krajach. Skutki uboczne patrz E102. Wpływa na wątrobę, serce, tarczycę, płodność i żołądek. W zwiększonych stężeniach (niestosowanych w żywności) zakłóca metabolizm jodyny. Niektóre badania dowodzą jej kancerogenności.

E129 :: LINK :: Czerwień Allura AC – ciemny, pomarańczowoczerwony, spożywczy, smołowy barwnik azowy. Skutki uboczne patrz E102. Ponadto ma szkodliwy wpływ na płodność u zwierząt. Podejrzewa się, że powoduje pseudo-alergie skóry lub dróg oddechowych, zwłaszcza w przypadku nietolerancji na aspirynę lub kwas benzoesowy. Według niektórych źródeł czerwień Allura AC jest kancerogenna.

E142 :: LINK :: Zieleń brylantowa BS - organiczny związek chemiczny, trifenylometanowy barwnik smołowy. W większych ilościach może powodować astmę, nadpobudliwość, bezsenność, reakcje alergiczne (np. wysypkę), a nawet anemię. Podejrzany o kancerogenność.

E151 :: LINK :: Czerń brylantowa PN - organiczny związek chemiczny, dwuazowy barwnik spożywczy, który rozpuszczony w wodzie daje granatowo-fioletowe zabarwienie. Znajduje zastosowanie w barwieniu niektórych wyrobów cukierniczych oraz napojów spirytusowych. Negatywnie wpływa na nerki. Skutki uboczne patrz E102. W jelitach, może być przekształcony przez bakterie do prawdopodobnie niebezpiecznych składników.

E210-219 :: LINK :: Kwas benzoesowy i jego pochodne - najprostszy aromatyczny kwas karboksylowy. Powszechnie stosowane jako środki konserwujące. W nadmiernych ilościach mogą powodować astmę, pokrzywkę. Mają szkodliwy wpływ na procesy zachodzące w naszym mózgu skutkując problemami behawioralnymi. W niektórych przypadkach wpływają również niekorzystnie na płuca, a także podrażniają oczy i skórę. Są toksyczne dla układu nerwowego. Kwas i jego związki podejrzane są o kancerogenność. Ponieważ pochodną kwasu benzoesowego jest aspiryna, powinny go unikać osoby uczulone na ten lek.

E211 :: LINK :: Benzoesan sodu - sól sodowa kwasu benzoesowego, powszechnie stosowany konserwant. Związek odziała drażniąco na śluzówkę żołądka, dlatego spożycie zawierających go produktów może u osób nadwrażliwych (np. chorych na chorobę wrzodową) powodować dolegliwości bólowe. W połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen, co ma znaczenie szczególnie w przypadku napojów gazowanych, w których stosuje się jednocześnie obie te substancje.

E220-229 :: LINK :: Siarczyny - mogą obniżyć zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia. U osób cierpiących na astmę mogą powodować problemy z oddychaniem. W wysokich stężeniach (powyżej tych używanych w żywności) mogą powodować zaburzenia układu trawiennego. Są rozkładane w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalane wraz z moczem. Osoby wrażliwe na naturalne siarczyny powinny unikać ich w jedzeniu.

E249-250 :: LINK :: :: LINK :: Azotyn sodu i potasu - białe proszki używane jako środki konserwujące przeciw Clostridium botulinum (bakterii wywołującej botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym) w produktach mięsnych. Oba związki są silnie toksyczne w większych dawkach. Azotyny są prekursorami rakotwórczych nitrozoamin, które są tworzone w żołądku z azotynów i białek.

E251-252 :: LINK :: :: LINK :: Azotan sodu i potasu - białe proszki używane jako środek konserwujący oraz przeciwko utracie naturalnej barwy produktu. Azotan potasu działa bezpośrednio utleniająco na hemoglobinę, powodując powstanie methemoglobiny i nitrozohemoglobiny. Działa drażniąco na skórę, oczy, drogi oddechowe i przewód pokarmowy. Oba azotany ponadto w drodze przemian w organizmie mogą tworzyć rakotwórcze nitrozoaminy.

E621 :: LINK :: Glutaminian sodu - sól sodowa kwasu glutaminowego, znany w kuchni Wschodniej jako Aji-no-moto czyli „istota smaku”. Kupuje się to na kilogramy :: LINK :: . Niewielki dodatek zamienia niezjadliwe tekstylia w wykwintne frykasy, a przedawkowanie w konsumpcji objawia się tzw. syndromem chińskiej restauracji :: LINK :: Wnioski : związki z przedziału E600 do E699 służą do oszukiwania zmysłów smaku.


Najświeższe informacje, doniesienia prasowe i afery poruszamy tutaj :: LINK ::
Więcej związków oznaczonych "E": :: LINK :: :: LINK :: :: LINK ::


_____________________________________________________________[


Poniżej lista produktów które uważam za możliwie najzdrowsze tzn. bez dodatków szkodliwej chemii, żywności modyfikowanej genetycznie czy pochodzącej z wielkoprzemysłowych hodowli.
Polecam tylko pojedyncze wyroby nie asortyment danej firmy, a nazwy firm umieszczam wobec wszechobecnej praktyki wykonywania łudząco podobnych opakowań, w czym przodują sieci hipermarketów Tesco, Kaufland, Carrefour i inne.
Produkty polecam głównie Polskie, najlepiej regionalne ale pojawią się też smaczności zza granicy.
W wypadku gdyby produkty tutaj umieszczone przestały spełniać wymogi dla których je tutaj umieściłem, będą usuwane.


Barszczyk Czerwony 1l - Hortex :: LINK :: skład: sok z buraków, sok jabłkowy, soku warzywny z marchwi, selera, pietruszki, cebuli oraz przyprawy.

Chleb Razowy 0,8 kg Tomasz Lipiński na zakwasie, bez drożdży. Upieczony ze śruty żytniej, pszennej i orkiszowej z własnego gospodarstwa, posypany owsem gniecionym lub czarnuszką. 98-240 Szadek ul. Osiny 12 (pyszny cena 6,00zł - jeden bochenek starczy jednej osobie na tydzień.)

Miód i inne przetwory pszczelarskie - tylko i wyłącznie Polskie! Żadne tam mieszanki miodów z Unii i spoza niej. Wybór jest ogromny chociażby Pasiek Wędrowna "Benek" :: LINK :: czy pasieka "Miodek" Zbigniew Ożóg z Sokołowa Małopolskiego.

Serek Wiejski 200,0g - Piątnica :: LINK :: skład: twaróg i śmietana


______________________________________________________________

Podejrzane substancje:

Bisfenol-A :: LINK :: BPA – organiczny związek chemiczny z grupy fenoli. Stosowany do produkcji tworzyw sztucznych. Istnieją przypuszczenia, że bisfenol A może być przyczyną niektórych chorób. Amerykańskie koncerny przemysłu tworzyw sztucznych postanowiły wycofać BPA z procesu produkcji opakowań do przechowywania żywności, a rząd Stanów Zjednoczonych zadeklarował zmiany w ustawie o bezpieczeństwie żywności, które zagwarantują całkowite wyeliminowanie wszelkich produktów zawierających BPA, które mogłyby szkodzić konsumentom do czasu, gdy badania wykażą niekancerogenny wpływ BPA na człowieka.

A skoro tak to wiadomo, że na pewno jest toksyczny i należy unikać używania, gromadzenia czy przechowywania wyrobów z tworzyw sztucznych.


............................................
Sro Paź 24, 2018 9:16 am


•  Administracja
•  Adults only
•  BORG Member
•  Cytrynka18
•  Moderatorzy
•  UnimatriX Squad
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij email


Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Strona 1 z 1


 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach









Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Avalanche style by What Is Real © 2004