zaprzyjaznione fora                    

forum teczowe nutki   •                 
forum anarchy squad   •                 
forum unimatrix squad   •                 
forum serwera unimatrix   •                 
the foto borg collective   •                 

Index Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Nasza strona  

Nowy board BORG

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Strona 1 z 25
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następny  [+10]  [25]

Karbulot
Chief O'Brien

Administrator
::: 33327 :::
STEAM_0:1:204232
Niedawno zlikwidolalem sygnaturki. Bylo troche placzu, ale jakos sie przyzwyczailiscie. Tylko nieliczni wiedza, ze to byl wstep i tylko pierwsza czesc planu jaki mialem w zanadrzu. Sonda na jeden skin i hacki jest jak to sie mowi fifty-fifty, wiec jakby nie bylo, bedzie dobrze. Dzis przeprowadzilem rozmowe na ten temat z Mientusem i ustalilismy wstepne szczegoly.

Przeklinam dzien, kiedy z tofifem rzucilismy sie na instalacje skinow jak glupki. Ale wtedy bylem newbie w tych sprawach. Zauwazcie, ze na wszystkich boardach jest jeden skin do wyboru. Nie instaluje sie wiecej, bo sprawiaja klopty. I z uaktualnianiem wersji boardu i z plikami oraz bazami.

Powstanie nowy board BORG. To znaczy baza bedzie stara, posty zachowane. To bedzie ten sam board, ale ostro zmodyfikowany. Przede wszystkim zostanie zupdateowany do najnowszej wersji przez Mientusa. Pozniej skin.

Bedzie TYLKO JEDEN SKIN. Aby uniknac faworyzacji bedzie to skin nowy, zaden z obecnych. Po postawieniu i modyfikacjach kilku boardow ostatnio (misioo, Alpha Centauri, RUSH Hemispheres i Teczowe Nutki) - nabralismy wprawy z dodawaniem modulow. Od razu mowie jaki to bedzie skin - to bedzie zmodyfikowane Avelanche. Taki sam skin, jak jest na forum Nutek, tylko w naszych barwach. Ciemnej zieleni, ciemnej czerwieni z zoltymi gradientami.

Wybor padl na ten skin z kilu powodow. Po pierwsze mam go juz opanowanego i zmodyfikowanego. Mam juz gotowca, z wgranymi hackami. Tylko zmiana grafy, loga i kolorow styli i vuala. Po drugie chcialbym, aby te trzy zrzeszenia - BORG, misioo i TN mialy taki "trojboard". Tym bardziej, ze latwiej nawigowac po skinie, ktory sie juz zna.

Dzieki temu, ze bedzie tylko jeden skin, zamierzam w koncu ostro go shackowac. To juz nie beda drobne duperele takie jak na forum misia czy Nutek, tam musialem prosic Mientusa o pewne rzeczy. Tutaj to juz jego obowiazek, jako czlonka Sztabu BORG odpowiedzialnego za sprawy forum. A powiem wam, ze te najciekawsze hacki wymagaja ostrych wpisow w baze danych, na ktorej sie ja osobiscie nie znam.

Nie bede ukrywal, zamierzamy zrobic z boardu prawdziwe centrum komunikacji. Jako ze na strone malo kto zaglada a na boardzie stale przesiadujecie, tu sie beda rozbijaly najwazniejsze sprawy. I to od razu mowie, ze szybko obeschna wam lzy po starych skinach, jak zobaczycie jakie przygotowalismy dla was udogodnienia.

Pomijajac drobne duperelki jakie ostatnio wgrywalem na forum Nutek beda to ostre modyfikacje. Przede wszystkim statystyki boardu, porzadnie zrobione grupy uzytkownikow, solidne zarzadzanie moderatorami, topiki globalne, sonda wielokrotnego wyboru, podglady serwerow, system wotowania na mapy i zarzadzania nimi (Anarchia i Unimatrix), galeria uzytkownikow forum (kazdy uploaduje fotke jaka chce), rozszerzone profile uzytkownikow (celebrowanie urodzin), chat i shoutbox, zaawansowane formatowania tekstu, mozliwosc wstawiania plikow flash w avatarkach, autodopasowanie za duzych grafik, system oceniania uzytkownikow, ranking najpopularniejszych postow, sortowanie postow, podglad samych sond itd itp.

To tylko czubek gory lodowej. Forum bedzie naprawde wypasione na maxa i rozbudowane do granic mozliwosci. Ale jak juz pisalem, wymaga pewnych poswiecen, czyli tylko jednego skinu. Ale do diabla warto jak cholera.

Ostatnio zmieniony przez Karbulot dnia Pią Lis 14, 2008 11:23 am, w całości zmieniany 1 raz

............................................
Sro Sty 18, 2006 11:24 pm

•  100+ Club Member
•  Administracja
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Dyplomowany Karbowłaz
•  Head Admini
•  Kompoty
•  L4D Survivors
•  Moderatorzy
•  Sztab BORG
•  Tęczowe Nutki Member
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość

Bolo
c18 | kaflara co niemiara

Fleet Admiral
::: 10823 :::
STEAM_0:0:9062538
Zbanowany
no ja tego jakoś nie widze...
Jak powstanie to sie zobaczy czy faktycznie bedzie takie wypasione, ale ja sie np przyzwyczaiłem do mojego wrighta i ciezko mi sie bedzie przestawic na cokolwiek innego...
Ale skoro juz beda jakies czaty to drobna sugestja zeby nie walić apletu tu na serwerze bo bedzie straszliwy flood jesli sie tu jave wpusci.
Boje sie ze zrobi sie mało przejrzysta pstrokacizna
pozdrawiam

Sro Sty 18, 2006 11:32 pm

•  Clan STORM
•  Cytrynka18
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij email

Szawel

Commander
::: 2581 :::
Wszystko super tylko czemu jakiś z dupy ciemny kolor..
SubSilver jest zajebisty, wszystko bardzo dobrze widać, jasne kolory a nie czerń...

Sro Sty 18, 2006 11:44 pm

•  Adults only
Odpowiedz z cytatem

lonik
inż. lonik

Commander
::: 2776 :::
STEAM_0:1:581489; STEAM_0:0:1171840
jak dla mnie teraz jest good, i tak czasem to forum linxem czytam no ale widze ze tu nie ma nikt zadnego zdania wiec co tam robta co chceta ale wolal bym to jak jest

Sro Sty 18, 2006 11:48 pm

•  Adults only
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Clan STORM
Odpowiedz z cytatem

myhas
miriam

Lieutenant Commander
::: 2324 :::
STEAM_0:0:896136
ale bedzie fajnie ! juz nie moge sie doczekac ! teraz zamiast na serverze to na forum bedziemy nocki zarywac

Sro Sty 18, 2006 11:59 pm

•  Clan bulkowySKY
Odpowiedz z cytatem

Karbulot
Chief O'Brien

Administrator
Cytat:
Jak powstanie to sie zobaczy czy faktycznie bedzie takie wypasione, ale ja sie np przyzwyczaiłem do mojego wrighta i ciezko mi sie bedzie przestawic na cokolwiek innego...

Przywykniesz. Za to ulatwienia beda super.

Cytat:
Ale skoro juz beda jakies czaty to drobna sugestja zeby nie walić apletu tu na serwerze bo bedzie straszliwy flood jesli sie tu jave wpusci.

Nawet nie zamierzam tu dawac Javy.

Cytat:
Boje sie ze zrobi sie mało przejrzysta pstrokacizna

Pstrokacizna to jest teraz, bo forum nie jest sensownie uporzadkowane. Dlatego wybieram lekki layout.

Cytat:
Wszystko super tylko czemu jakiś z dupy ciemny kolor.

Na cos sie trzeba zdecydowac. A czcionka w kompie na ciemnym tle jest grubsza i czytelniejsza niz na jasnym. Poza tym to nasze barwy.

Czw Sty 19, 2006 12:07 am

•  100+ Club Member
•  Administracja
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Dyplomowany Karbowłaz
•  Head Admini
•  Kompoty
•  L4D Survivors
•  Moderatorzy
•  Sztab BORG
•  Tęczowe Nutki Member
Odpowiedz z cytatem

Piotrass
nocny_Gacek

Commander
::: 2500 :::
STEAM_0:1:164535
subsilver rox :szlug:

Czw Sty 19, 2006 12:08 am

•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Clan bulkowySKY
•  L4D Survivors
Odpowiedz z cytatem

Qj

Lieutenant
::: 1992 :::
Może sie udać! To za ile oficjalne otwarcie nowego forum?

Czw Sty 19, 2006 12:16 am

•  100+ Club Member
•  Anarchy Squad
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Kompoty
•  L4D Survivors
•  Sztab BORG
•  UnimatriX Squad
Odpowiedz z cytatem

Mientus
Zla Halina

Administrator
::: 3168 :::
STEAM_0:1:1277260
słuchajcie, naprawdę obsługa kilku for szczególnie w różnych wersjach to katastrofa. Update trzeba robić bo osoba znająca się troszkę na SLQ injection wszystko może popsuć w ciągu godziny.
W przypadku kilku skinów trzeba robić to ręcznie a czasami nie wiadomo jak, bo przecież struktura może być różna.
Fora są coraz większe i trzeba je odchudzać i przerabiać, żeby ładnie i płynnie chodziły.

Jeden skin na wszystko to dobry pomysł. Zostaliście rozpieszczeni ale to się zmieni

Czw Sty 19, 2006 12:54 am

•  Administracja
•  BORG Member
•  Clan STORM
•  Clan XaNaX
•  Head Admini
Odpowiedz z cytatem

Karbulot
Chief O'Brien

Administrator
No i wlasnie o to sie rozchodzi. Board jest rozbudowany, branie sie za niego to juz porazka. Tym bardziej, ze trafialem na tak skopane skiny, ze az strach bylo w nich dlubac, tak sie sypaly. Ja naprawde poswiecilem sporo czasu na dlubanie w tym skinie i dopracowalem w nim wszystko. Chodzi pod kazdym browserem, nie krzaczy sie, style sa prawidlowe i nie ma zadnych "dziwnych" wpisow, na jakie czesto sie nacinalem.

I nie liczcie na to, ze PHP BB to taki wygodny i dobrze dopracowany board. On jest pelen dzir i krzywo napisany. Nawet ja, laik w sprawach PHP znalazlem kupe bugow w podstawowym skinie Sub Silver. Fachowcy to moze i oni sa, ale tez straszne niechluje. Taki balagan w kodzie ze az strach. Nowy skin jest (i bedzie) optymalizowany. Z racji tego, ze jest ostro hackowany musi byc odpowiednio okraszony komentarzami i odpowiednio poukladany kod. Bo i tworcy skinow maja balagan w kodzie jak cholera.

Wy wlazicie na forum i wam dziala - super sprawa. Ale wy jestescie tylko konsumentami. Caly pasztet z boardem lezy w rekach Mientusa, Zasadzki i moim. Zasadzki mniej, bo on sie w sumie nie miesza. Mientus dziala w plikach newralgicznych i bazie, ja dzialam w plikach skinowych i grafie. I wierzcie nam, wiemy co piszemy. Wiec pozwolcie nam dzialac po naszemu, bo to my odpowiadamy za to forum.

Czw Sty 19, 2006 1:10 am

•  100+ Club Member
•  Administracja
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Dyplomowany Karbowłaz
•  Head Admini
•  Kompoty
•  L4D Survivors
•  Moderatorzy
•  Sztab BORG
•  Tęczowe Nutki Member
Odpowiedz z cytatem

Ginaw
Eliadil

Ensign
::: 850 :::
STEAM_0:1:5932550
Dawac ten nowy board a nie gadac :szlug: Skin z forum miska i nutek jest b dobry, latwy, przejrzysty, a z nowymi hackami bedzie jeszcze lepszy. :rotfl:

Czw Sty 19, 2006 2:32 am

•  BORG Member
•  L4D Survivors
Odpowiedz z cytatem

Slayer
rn: SlaYer_prk.

Ensign
::: 968 :::
STEAM_0:0:5985037
Zbanowany
mnie to rybeczka =) juz na tylu forach pisze ze mi to roznicy nie robi

Czw Sty 19, 2006 7:37 am

•  Clan Destructive Socks
•  Clan FoD & V.S.
Odpowiedz z cytatem

M@d EasyDor
House MD

Lieutenant Commander
::: 2378 :::
STEAM_0:0:1818921
Karbi - zajebisty projekt.
Co tu duzo mowic - rozne skiny to przeciez tylko glupie ozdobniki... do niczego sie nie przydaja. Jak mamwybierac miedzy srednio-funkcjonalnym forum z masa skinow, a mega-wypasionym z jedym - wybor jest oczywisty - chce to wypasione.
Mam tylko nadzieje ze nie przeladujecie forum "fajerwerkami". Ufam ze wszelkie elementy nowego forum sa dobrze przemyslane, wiec grzecznie czekam na efekt. Karbi - tylko zanim klikniesz to ostateczne "install" zastanow sie czy aby nie rzuciliscie sie na rozne hacki i pluginy tak jak kiedys na skiny. Np Shoutbox widzialem na kilku forach.... i nie spelnial swojej roli... ot taki bajer o ktorym wszyscy szybko zapominaja. Ale OK - na razie nie sieje nihilizmu. Ogolna idea jest jak najbardziej sluszna. I tak uwazam BORGowe forum za najzajebistrze a teraz to juz bedzie ChuckNorrisowe

Czw Sty 19, 2006 9:24 am

•  100+ Club Member
•  Adults only
Odpowiedz z cytatem

StryQ

Lieutenant Commander
::: 2291 :::
STEAM_0:1:20397465
z tego co wyczytalem to jak dla mnie super sprawa!!

Czw Sty 19, 2006 9:24 am

•  Anarchy Squad
•  BORG Elite Member
•  BORG Junior Member
•  Clan FoD & V.S.
•  UnimatriX Squad
Odpowiedz z cytatem

Karbulot
Chief O'Brien

Administrator
No z tym shoutboxem troche sie zagalopowalem. Bo to faktycznie jest dziwne, wiecznie trzeba odswiezac ekran. Ale czacik to juz inna bajka. I to nie jakies gowno w stylu Polchata, a normalny czacik, gdzie na forum pokazuje - kto jest na forum, kto jest na czacie. Taka rzecz rozwiazuje wiele problemow. Ktos ma problem z kompem i pisze o tym. Inny mu probuje pomoc. Nie pomaga. Wiec inny pisze. Nie pomaga. I tak z topiku robi sie czat. A baza puchnie. A nie lepiej wtedy jak te osoby wejda na czata i sobie pogadaja bez obciazania bazy danych?

Rzeczy beda przydatne. Naprawde przydatne. Nie bedziemy instalowac wszystkiego "jak leci", jak to jest na forum By Przemo. Takie "cudo" zainstalowali sobie Anarchy Squad. Przyjrzalem sie temu z pozycji usera, przyjrzalem tez z pozycji administratora. Tam jest wiele wodotryskow calkowicie bez sensu. Ale jest duzo calkiem przydatnych. Saqm zainstalowalem wiele hackow, ktore sa naprawde ciekawe i ulatwiaja prace z forum (chocby szybka odpowiedz, czy lista ostatnio napisanych postow). Na forum Nutek jest hack, skalujacy wszystkie fotki powyzej szerokosci 510 pixeli do tej szerokosci i robiacy z niej link do rzeczywistego rozmiaru. Koniec z rozwalaniem ukladu strony, bo jakis pajac jebnal screena z kompa o szerokosci 1280 px i utrudnia innym czytanie postow. Ale to tylko przyklady.

I jeszcze jedno. Ta sprawa jest obgadana i postanowiona. Wiec darujcie sobie komentarze czy sie wam podoba czy nie. Bo mnie i Mientusa to juz nie obchodzi. Patrzymy pod katem technicznym i przydatnosci forum, ktore jak widzicie jest szalenie popularne, wiecznie tu siedzi kilka osob. Wyniki sondy sa 50% na 50%. A zatem jakby nie bylo, polowa bedzie zadowolona, polowa nie. Tak wiec ostateczny werdykt nalezal juz do nas. Przyznaje, to ja Mientusa namowilem. Pokazalem mu to i owo na innych forach prowadzonych przeze mnie. Spodobalo mu sie. Tym bardziej, ze on tez miewa ostatnio problemy z opanowaniem pewnych spraw w bazie i to mu znakomicie ulatwi dalsze zarzadzanie forum pod katem technicznym.

I na koniec ostatnia sprawa. Nie beda to wodotryski widoczne. Nie myslcie, ze sie w tym pogubicie, ze wszystko sie nagle rozwali a wy bedziecie mieli trudnosci ze znalezieniem przycisku "nowy temat". To beda rzeczy umiejetnie wkomponowane.

Czw Sty 19, 2006 10:17 am

•  100+ Club Member
•  Administracja
•  BORG Elite Member
•  BORG Member
•  Dyplomowany Karbowłaz
•  Head Admini
•  Kompoty
•  L4D Survivors
•  Moderatorzy
•  Sztab BORG
•  Tęczowe Nutki Member